www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 23. dubna 2024, Svátek má Vojtěch, zítra Jiří

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 07 - Rally New Zealand (PCWRC)

Nový Zéland - Neuvěřitelné... Loeb vede o 1.7 vteřiny!

1. září 2007 • 06:35

Celá sobotní etapa se odehrávala v režii dvou jezdců a to Marcuse Grönholma a Sébastiena Loeba. Nakonec měl v závěru dne pevnější nervy a rychlejší auto Sébastien Loeb, který se dostal na vedoucí pozici o neuvěřitelné 1.7 vteřiny!

Francouzský pilot dokázal z dnešních šesti rychlostních zkoušek vyhrát hned čtyři a šel tak po zásluze na první pozici. Novozélandská rally ale ještě není zdaleka rozhodnuta, protože v neděli čeká na posádky dalších 95 ostrých kilometrů.

O vedení Loeba rozhodla především osmá rychlostní zkouška, ve které stáhl na Marcuse Grönholma díky lepším pneumatikám 11.3 vteřiny.

Malcolm Wilson k dnešní etapě řekl: „Je to fantastická rally. Udělali jsme dnes chybu a spadli o jednu pozici. Určitě bychom si to přáli jinak, ale zítra je ještě dlouhý den. Není nic rozhodnuto. Každý může udělat chybu, takže až v cíli se uvidí, kdo se bude radovat z prvního místa. Osobně věřím Marcusovi. Je to ale rozhodně další ze strhujících soubojů mezi těmito dvěma jezdci.“

Pohodovou jízdu si opět může užívat Mikko Hirvonen, kterému patří klasicky třetí pozice. Boj se ale dnes odehrával také o bramborovou příčku a zatím má navrch Jari-Matti Latvala. Chris Atkinson, který na něj ztrácí něco přes deset vteřin se však nechal slyšet, že v neděli ještě hodlá zabojovat.

Šesté místo okupuje Dani Sordo a sedmý je pak v letošním roce velmi nespokojený Petter Solberg. Ten si také na Novém Zélandu neustále stěžuje na Imprezu WRC, což zřejmě není pro japonský tým nejlepší reklama.

Do cíle dnešní etapy nedorazil Xavier Pons, který šel hned v úvodním testu přes střechu a skončil s notně pošramoceným vozem mimo trať. Čištění trati tak přenechal na Luise Pereze Companca, kterému patří po dnešku dvanácté místo.

Problémy v průběhu dne však měli i jiní piloti. Například Henning Solberg i Urmo Aava poškodili na svých vozech chladiče. Aava příliš neztratil, ale Henning musel několikrát zastavit, aby nepřehřál motor a propadl se až na desátou pozici.

Štěpán Vojtěch do dnešní etapy nakonec nastoupil, ale jeho časy nebyly nijak oslnivé a v podstatě až na jednu výjimku se nedokázal dostat do osmičky nejlepších v RZ. Jeho ztráta z pátku je však tak obrovská, že nemá žádnou šanci na posun vpřed.

Skvělou stíhací jízdu předvádí také Toshihiro Arai, který se posunul již na třetí příčku v PC WRC. Na prvním místě je McShea a druhý pak Gabriel Pozzo.

Richard Vlček ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
01.09.2007 10:54
Ramon
nezbývá než souhlasit, je vidět, že i PCWRC je boj o koaždou vteřinku a Sebovi držím palce už druhou noc, to zas budu po víkendu vypadat :-))))
01.09.2007 06:52
Ricardo - moderátor
Ještě bych málem zapomněl na Toshiho. Ten předvádí také skvělý výkon a posun vpřed... Jen připomenu, že v pátek ztratil tři minuty při výměně defektu.
01.09.2007 06:44
Ricardo - moderátor
Musím uznat, že dnešní etapa opravdu stála za to. Loeb je prostě machr, když to dokázal tak stáhnout.... Poslední RZ jsem vyloženě visel na splitech ;-)
toplist