www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 3. května 2024, Svátek má Alexej, zítra Květoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 07 - Rally Sliven

Tragická Rally Sliven

6. září 2007 • 04:00

Pouhý týden po tragické události na zlínské barumce smrt úřadovala i v Bulharsku. Šestý podnik tamějšího mistrovství, Rally Sliven, byl zrušen po dvanácté rychlostní zkoušce, na které se stala tragická havárie ukrajinského subaru pilotovaného Andrejem Alexandrovem. Smutným vítězem této soutěže se stal aktuálně druhý muž evropského šampionátu, Dimitar Iliev.

Na startu se objevilo celkem 36 posádek. Alexandrov spolu s týmovým kolegou Igorem Chlapovským přijeli hlavně z testovacích důvodů, neboť v polovině září je měla čekat první domácí asfaltová soutěž v tomto roce, Jalta Prime Rally. Alexandrov se v Bulharsku ukázal po třináctileté pauze, naposledy tam absolvoval Rally Zlaté Písky 1994. Díky zařazení Slivenu do Poháru východní Evropy se letos podruhé v Bulharksu ukázal také Turek Ercan Kazaz, který využil nabídky startovat se subaru týmu Georgije Taneva.

Před samotnou soutěží Andrej Alexandrov nešetřil slovy chvály: „Jsme moc rádi, že v této soutěži můžeme startovat. Má zatím nejatraktivnější trať, na kterou jsme kdy v Bulharsku narazili. Charakter rychlostních zkoušek nám vyloženě sedí. Také jsme během seznamovacích jízd obdivovali zdejší přírodu.“ Jak krutě působí tato slova v kontextu pozdějších událostí...

Po první etapě s osmi rychlostními zkouškami patřilo manželskému duu Alexandrovových jedenácté místo. Po dalších třech vložkách nedělní etapy se posunuli o dvě příčky vpřed, „dvanáctka“ se však stala smutnou konečnou. 400 metrů po startu třetího průjezdu testem Stara Rieka vyletělo modré subaru do lesa a náraz do jednoho ze stromů na místě ukončil Andrejův život.

Pohřeb jednoho z nejlepších ukrajinských jezdců historie se koná dnes v Oděse. Pro ty, kteří chtějí na místě uctít jeho památku a jsou ze vzdálenějších koutů Ukrajiny, je vypraven autobus z Kyjeva. Na Jalta Prime Rally, která se jede od 14. do 16. září, bude památka Andreje Alexandrova uctěna minutou ticha.

28. Rally Sliven
1.Dimitar Iliev-Yanaki YanakievBGMitsubishi Lancer Evo IXN41:38:21.6
2.Krum Donchev-Stojko ValchevBGMitsubishi Lancer Evo IXN4+24.6
3.Jasen Popov-Dilian PopovBGMitsubishi Lancer Evo IXN4+1:53.6
4.Todor Slavov-Dobromir FilipovBGRenault Clio R3A7+3:05.8
5.Georgi Vasiliev-Stefan DobrevBGMitsubishi Lancer Evo VIN4+4:26.7
6.Ercan Kazaz-Cem BakancocuklariTRSubaru Impreza WRX STI N12N4+4:30.3
7.Petar Gioshev-Dimitar SpasovBGMitsubishi Lancer Evo VIIIN4+5:10.1
8.Ignat Isajev-Milen IlievBGRenault Clio RSN3+8:15.0
9.Rumen Dunev-Hristo HristovBGRenault Clio S1600A6+8:21.5
10.Jordan Atanasov-Veselin AtanasovBGHonda CivicN3+9:35.8

Další informace k Rally Sliven naleznete ZDE.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist