www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 6. května 2024, Svátek má Radoslav, zítra Stanislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME+IRC 07 - Rallye Sanremo (IRC)

Sanremo se sebevražedným harmonogramem a málem bez televize

19. září 2007 • 08:00

Rally Sanremo, která odstartuje již příští týden na legendárních tratích severozápadní Itálie, by měla být nejvýraznějším podnikem čím dál více populárního šampionátu IRC. Vypadá to však, že pořadatelé z místního autoklubu se snaží sami sobě házet klacky pod nohy.

Hlavní mediální partner celého seiálu IRC, satelitní televizní společnost Eurosport, hodlá na letošním Sanremu premiérově předvést speciální kamerový systém SuperLoupe umožňující snímat během jediné vteřiny 500 až 1000 snímků (klasické kamery jich snímají 25). Tato technologie se zatím používala pouze při formuli 1 či světovém šampionátu ve fotbalu, na automobilových soutěžích půjde o světovou premiéru.

Hodně dlouho to vypadalo, že samotní televizní diváci nebudou mít tolik příležitostí tuto novinku shlédnout. Pořadatelé se totiž letošním harmonogramem postavili nejen proti početným fanouškům, kteří zvažovali do okolí Sanrema zavítat, ale také proti doporučením Eurosportu, který dlouho dopředu nabízel volné časy pro přenosy ze soutěže.

Celá soutěž začne ve čtvrtek shakedownem, který je naplnánován mezi 9:30 a 14:30. Samotná soutěž však začne již v 17:00, tedy pouhé dvě a půl hodiny po konci testovací zkoušky! A nebude se jednat o žádný prolog, ale regulerní etapu - na čtvrteční večer jsou naplánovány čtyři rychlostní zkoušky nedaleko Sanrema. Klasické úseky první sekce Rosa, Margherita a Mimosa o délkách deset až sedmnáct kilometrů správně nažhaví startovní pole, které pak dá soutěžní vozy do parkoviště na dvouapůlhodinové přeskupení. Poté následuje servis a přesně tři minuty před jedenáctou hodinou večerní startuje čtyřiačtyřicetikilometrový úsek Ginestra, který vznikl prostým spojením předchozích tří úseků.

Po noční zkoušce dají posádky vozy opět do přeskupení, které bude trvat bezmála jedenáct hodin. Během pátku, kdy bude pokračovat první etapa, jsou totiž naplánovány pouze dva úseky, z prvního dne již známé Rosa a Mimosa. Po tříhodinovém pobytu v závodních vozech posádky odevzdají své stroje zpět do UP a zbytek dne mají volno...

Druhá etapa je naplánována na sobotu, kdy na posádky čeká dvojí průjezd úseků Glicine a hlavně Fresia, která se line přes legendární průsmyk vedoucí až k nejvyššímu bodu celé soutěže, Monte Ceppo. Vítěze letošního ročníku Rally Sanremo bychom měli znát v 16:00.

Absolutně „antidivácky“ postavený harmonogram i chybějící kompaktnost soutěže posádky příliš nechválí, velké problémy s ním měl i Eurosport. Nakonec se však podařilo najít kompromis a přenosy ze Sanrema budou probíhat v klasickém rozsahu.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist