www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 6. května 2024, Svátek má Radoslav, zítra Stanislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME+IRC 07 - Rallye Sanremo (IRC)

Sanremo: Rossettiho druhé letošní prvenství v IRC

29. září 2007 • 21:00

Druhý letošní triumf v seriálu Intercontinental Rally Challenge si na své konto dnes v italském přímořském letovisku Sanremo připsal k dobru Ital Luca Rossetti na Peugeotu 207 S2000. Zároveň tím pomohl značce Peugeot k posílení vedení v průběžné klasifikaci IRC před konkurenčním týmem Abarth o téměř dvě desítky bodů.

Rossetti dnes kontroloval situaci, když do druhé etapy vstoupil vítězstvím na RZ 7 a na následujícím testu byl třetí. V posledních dvou testech nakonec dokázal ustát tlak ze strany druhého Giandomenica Bassa na Fiatu Grande Punto S2000 a uhájil své prvenství s náskokem 8.7 vteřiny.

„Z mého pohledu to byla skvělá soutěž. Hodně jsem si věřil, i když nám ne všechno zrovna vycházelo podle představ. Auto mi naprosto sedlo a výsledek je zásluhou také celého fantastickému týmu okolo mě. Myslím, že Giandomenico jel nadoraz, takže jsem byl hodně pod tlakem. Naštěstí jsem to ale ustál,“ hodnotil v cíli soutěže vítězný Rossetti.

Nejvýraznější postup dnes zaznamenal vítěz letošní Barum Rally Zlín Nicolas Vouilloz. Francouzský pilot si nejenže polepšil z pátého na třetí místo a stáhl svou včerejší ztrátu na lídra soutěže Rossettiho o dvacet vteřin, ale dokázal zajet dva nejrychlejší časy. O spokojenosti nemohl naopak na osychající trati mluvit ani náhodou Paolo Andreucci na Lanceru Evo 9, který dnes klesnul až na pátou pozici, když jej přeskočil Umberto Scandola.

Pozitivně mohl hodnotit italskou soutěž také vedoucí jezdec průběžné klasifikace IRC Enrique García Ojeda. Sympatický Španěl hájící barvy Peugeotu si nakonec odváží ze Sanrema tři body za šesté místo, díky nimž si upevnil své postavení v tabulce IRC před Navarrou, který vyšel tentokrát, i díky defektu, bodově zcela naprázdno (10. místo).

Jak šestému Ojedovi, tak sedmému Pieru Longhimu na Impreze STi však k lepšímu výsledku pomohly ve druhé etapě problémy testovacího pilota Peugeotu 207 S2000 Gillese Panizziho. Francouzského veterána totiž v závěru notně zpomalila 50tivteřinová penalizace za pozdní příjezd do časové kontroly, když se musel potýkat s problémy s klapkou plynu. Pro pomyslný bronz mezi produkčními vozy si dojel na devátém místě Andrea Aghini s Imprezou Sti.

Letošní 49. Rallye Sanremo byla poznamenána také tragickou událostí. V průběhu první etapy zemřel na selhání srdce viceprezident pořádajícího Automobile Club Sanremo Ivano Benza. Padesátiletý pilot dokázal sice svůj Renault Clio zastavit na trati rychlostní zkoušky a poté jeho navigátorka Anna Garello přivolala lékařskou pomoc, ale Benza nakonec o několik minut později po převozu do nemocnice zemřel. Italští pořadatelé následně, obdobně jako nedávno ve Zlíně, zrušili veškeré oslavy a společenský program spojený se soutěží.

V klasifikaci seriálu IRC, který pokračuje na konci října ve švýcarském Valais, nyní vede Ojeda s 39. body před Navarrou a Vouillozem, kteří mají shodně po 32 bodech. Ve značkách vede Peugeot s 96 před Abarthem (79 bodů), třetí Mitsubishi zatím získalo 47 bodů.

Konečné výsledky 49. Rallye Sanremo
1.Luca Rossetti-Matteo ChaircossiIPeugeot 207 S2000N42:31:32.0
2.Giandomenico Basso-Mitia DottaIFiat Grande Punto Abarth S2000N4+8.7
3.Nicolas Vouilloz-Nicolas KlingerFPeugeot 207 S2000N4+29.8
4.Umberto Scandola-Guido D'AmoreIFiat Grande Punto S2000N4+1:31.1
5.Paolo Andreucci-Anna AndreussiIMitsubishi Lancer Evo IXN4+1:52.2
6.Enrique G. Ojeda-Jordi B. CostaEPeugeot 207 S2000N4+1:58.1
7.Piero Longhi-Maurizio ImeritoISubaru Impreza STI N12BN4+2:12.3
8.Gilles Panizzi-Xavier PanseriMC/FPeugeot 207 S2000N4+2:16.4
9.Andrea Aghini-Massimiliano CerraiISubaru Impreza STI N12N4+2:20.9
10.Andrea Navarra-Dario D'EspositoIFiat Grande Punto S2000N4+2:40.1

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist