www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 5. května 2024, Svátek má Klaudie, zítra Radoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 07 - Rallye Catalunya - Costa Daurada (JRC)

Španělsko: Úvodní den v režii Citroenů

5. října 2007 • 21:05

Po prvních šesti rychlostních zkouškách úvodní etapy letošní Katalánské rally se na čele soutěže pevně usadila dvojice továrních vozů Citroen C4 WRC pilotovaná jedničkou týmu Sebastienem Loebem a jeho kolegou Dani Sordem. Jejich největší soupeři v průběžné klasifikaci MS FIA, Finové Grönholm a Hirvonen, hájící barvy konkurenčního Fordu, zaostávají po pátku téměř o minutu.

Do soutěže dle papírových předpokladů nejlépe vstoupila dvojice bojující o vedení v šampionátu, tedy Marcus Grönholm a úřadující mistr světa Loeb. Lépe se vedlo prvně jmenovanému Seveřanovi, který šel díky nejlepšímu času do čela, ovšem Francouz kontroval hned na dalším testu, podpořen svým týmovým kolegou Sordem.

Po první servisní pauze opět úřadovaly „rychlé šípy“, tentokráte ovšem v podání starší Xsary WRC týmu Kronos, za jejímž volantem seděl Francois Duval. Smůlu měl naopak jeho týmový kolega Manfred Stohl, který havaroval krátce po startu. Obdobně dopadl i náš Jan Kopecký a výlet mimo trať stál čtrnáct minut také mladého Mikkelsena. Poněkud záhadný problém potkal dva ze tří vozů týmu Subaru WRT, když Petteru Solbergovi i Xavieru Ponsovi selhal na startu launch control a oběma tak zhasnul motor.

Na čtvrté RZ obsadily první tři příčky pouze francouzské vozy, když si pomyslné stupně vítězů rozdělila trojice Sordo, Loeb a Duval. Španělský jezdec se navíc famózním časem dostal poprvé ve své kariéře do vedení soutěže mistrovství světa a mohl být se svým výkonem nadmíru spokojen. To však rozhodně neplatilo pro Marcuse Grönholma, který zde zaostal o téměř dvě desítky vteřin.

Nástup do posledních dvou testů první etapy vyšel naprosto excelentně Fordu, když se Hirvonen s Grönholmem vešli do jediné desetiny vteřiny a ukrojili několik vteřin z náskoku obou pilotů červených cé-čtyřek. Ovšem následující test byl pro „rytíře modrého oválu“ totální katastrofou, respektive se změnil v one man show Sebastiena Loeba. Ten na deštěm promočené trati doslova uletěl všem soupeřům a poskočil do čela průběžné klasifikace před Sorda. Marcus Grönholm ztratil přes půl minuty a v cíli se lakonicky omezil na větu, v níž se vyznal ke své „lásce“ k asfaltovým soutěžím.

Bezchybný výkon podali v závěru dne Duval i Petter Solberg a bez potíží si tak i na vodě udrželi svou pátou, respektive šestou příčku, podobně jako mladý Latvala, který dnes dokázal udržet na uzdě své dravé mládí a soustředil se zejména na vlastní bezchybný výkon. Poslední bodovanou, tedy osmou pozici, zatím hájí Atkinson, který by ovšem rád zítra vrátil Latvalovi i s úroky porážku z dnešního závěrečného testu.

Déšť na RZ 6 řádně zamíchal i zbytkem startovního pole, když na problémy se stěrači doplatili mimo jiné Xavier Pons, Matthew Wilson č Khalid Al-Quassimi. Ustupující dešťové přeháňky následně pomohly k dobrým časů nejlepším dvoukolkářům, když se Urmo Aava protlačil na tomto testu téměř do první desítky.

V juniorské kategorii jsme dnes mohli sledovat spanilou jízdu a zároveň bratrovražedný souboj jezdců továrního týmu Suzuki v podání Aavy a P-G Anderssona. Minimální náskok si nakonec vybojoval Estonec, ovšem deset vteřin je v této kategorii opravdu zanedbatelný rozdíl. Třetí Martin Prokop se tentokrát musel dívat na souboj této dvojice z uctivé vzdálenosti a po dnešku ztrácí více než minutu. Za čtvrtým Pinomakim na Cliu R3 figuruje po 148 ostrých kilometrech Slovák Jozef Béreš, šestý je Conrad Rautenbach.

Česká republika má v Katalánsku ještě jednoho zástupce. Kromě stálých účastníků šampionátu Kopeckého, Prokopa a navigátora Petra Starého se na španělských asfaltech premiérově představila dvojice Tomáš Pletka – Jiří Svoboda na Citroenu C2 R2. Po prvním dni jí zatím patří 65. příčka absolutní klasifikace.

Druhá etapa letošní Katalánské rally má na programu celkem osm rychlostních testů v souhrnné délce 119.16 km. Soutěžící čeká náročný den s jedinou servisní přestávkou během dne po úvodních čtyřech testech, tedy přesně v polovině etapy. První zkouška – RZ 7 Vilaplana 1 – startuje v 8:43 hodin a její výsledky můžete opět sledovat živě na našem serveru.

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ , foto: W.Weyens
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist