www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 5. května 2024, Svátek má Klaudie, zítra Radoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 07 - Rallye Catalunya - Costa Daurada (JRC)

Španělsko: Druhá etapa bez dramat

6. října 2007 • 17:25

Jedinou změnu nedoznala v porovnání s páteční úvodní etapou výsledková listina na špici průběžné absolutní klasifikace Katalánské rally po druhém soutěžním dni. Na čele i nadále figurují červené Citroeny C4 WRC Loeba a Sorda před dvojicí továrních Fordů Focus WRC Grönholma a Hirvonena.

Ke změnám nedošlo ani na dalších postech první desítky a tak by se mohlo zdát, že dnešní den byl poněkud nudný. Opak však byl pravdou. Celá etapa se odehrávala ve vysokém tempu a jezdci neměli prostor na oddych. Marcus Grönholm dokázal na oschlé trati dominovat na rovné polovině dnešních zkoušek, tedy na čtyřech, ale tento jeho výborný výkon z pohledu celkových časů znamenal stažení ztráty na vedoucího Loeba o pouhých sedm vteřin!

O zbývající prvenství se dnes rovným dílem podělili jezdci, kteří figurují ve výsledcích právě před třetím Grönholmem, tedy Loeb a Sordo. Úřadující mistr světa nakonec navýšil po absolvování dnešní 148ti ostrých kilometrů svůj náskok na týmového kolegu o 1.6 vteřiny a po sobotě jej od španělského mladíka dělí celkem 12.9 sekundy.

Čtvrtý Mikko Hirvonen a pátý Francois Duval si dnes především hlídali své pozice a opět se soustředili na bezchybnou jízdu. Oba navíc odskočili nejrychlejšímu jezdci na voze Subaru Impreza WRC, tedy Petteru Solbergovi. Na toho si naopak lehce polepšil mladičký Jari-Matti Latvala, který si za svůj dnešní výkon určitě zaslouží pochvalu.

Za Latvalou figurují další dvě Subaru Atkinsona a Ponse. Ti si postupně zlepšovali náladu solidními časy a na posledním dnešním testu se v opačném gardu blýskli druhým a třetím nejlepším časem za nejrychlejším Grönholmem. Top ten uzavírá i dnes Henning Solberg, který se sice podle svých slov na asfaltu neustále zlepšuje, ale na jeho časech zatím markantní posun znát není.

V porovnání s elitní kategorií WRC byla dnes situace v juniorském šampionátu více než zajímavá. Na RZ 8 dostal defekt do té doby vedoucí Estonec Aava a ztratil téměř dvě minuty. Do vedení tak okamžitě šel jeho týmový kolega Per Gunnar Andersson a na druhou příčku se posunul Martin Prokop. Na dalším testu se nedostal do cíle Kalle Pinomäki, což přineslo posun na čtvrtou pozici slovenskému jezdci Jozefu Bérešovi.

Prokop vycítil svou šanci a od dalších testů se přetahoval s Aavou o cenné vteřiny. Estonec postupně zkracoval náskok českého jezdce až na necelých 7 vteřin po RZ 12, ovšem na následujícím testu Prokop kontroval rozdílem 8.2 sekundy a demonstroval tak názorně svou psychickou odolnost.

I po dnešku tak zůstává situace v JRC zcela otevřená. Na vedoucího Anderssona ztrácí Prokop 55.5 vteřiny, třetí Aava zaostává o dalších 14.1 sekundy. Jozef Béreš si s přehledem udržuje čtvrtou příčku, na páté místo se posunul po velké časové ztrátě domácího Lemese na RZ 12 Conrad Rautenbach.

Česká posádka Tomáš Pletka - Jiří Svoboda na Citroenu C2 R2 si oproti včerejšku polepšila, když se v dosavadní průběžné neoficiální klasifikaci posunula na celkové 54. místo.

V závěrečné etapě čekají soutěžící dva úseky, každý z nich dvakrát. Do posledních 85.66ti ostrých kilometrů odstartuje první vůz zítra ráno v 8:15, jméno celkového vítěze letošní Katalánské rally bychom měli znát krátce před druhou hodinou odpoledne.

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ , foto: W.Weyens
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist