www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 5. května 2024, Svátek má Klaudie, zítra Radoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 07 - Rallye Catalunya - Costa Daurada (JRC)

Španělsko: Status quo přinesl double pro Citroën

7. října 2007 • 15:41

Vítězem letošní Katalánské rally se stala dvojice továrního týmu Citroën Sebastien Loeb – Daniel Elena před svými týmovými kolegy na druhém voze C4 WRC Danim Sordem a Marcem Martím. Situace v průběžné klasifikaci MS jezdců se tak před nadcházející Korsickou rally zdramatizovala, neboť náskok dnes třetího Marcuse Grönholma se snížil na pouhých šest bodů před Loebem.

Jednička týmu Ford mohla dnes pouze litovat pátečního výpadku z deštivé RZ 6, kde se s největší pravděpodobností Grönholm připravil o možnost útoku na Loeba, ale i o případné dva body navíc za druhé místo. Závěrečná etapa na suchém španělském asfaltu totiž Finovi vyšla na výbornou. Na úvodním testu dne zajel nejrychlejší čas, shodně s Loebem, a poté dokázal dominovat ještě dvakrát na posledních dvou testech soutěže.

Čtvrté místo dnes udržel bez problémů Mikko Hirvonen, i když ještě na předposledním testu lehce orazítkoval svým Focusem WRC ohradu. Přes maximální bodový zisk Citroenu tak dvojka Fordu přispěla k upevnění pozice svého týmu ve stávající klasifikaci MS FIA, kde by měl zástupcům modrého oválu k získání vítězství stačit díky stávajícímu téměř 40tibodovému náskoku prakticky jenom stabilní bodový příděl. I kdyby totiž jezdci Citroenu získali maximální počet bodů na každé ze zbývajících čtyř soutěží, Fordu stačí z každé následující rally k prvenství ve značkách průměrně 8.5 bodu.

Páté místo z Katalánské rally je asi maximem pro Xsaru WRT pilotovanou Francoisem Duvalem. Pro Belgičana je však tento výsledek určitě příjemný, stejně tak jako potvrzení jeho startu na nadcházející Korsické rally o příštím víkendu. Po nepříliš přesvědčivých výkonech v průběhu pátku a soboty se dnes Petteru Solbergovi a jeho Impreze WRC podařilo přeci jenom trochu přiblížit časům konkurence, ale pokud bude chtít Nor držet na Korsice krok s továrními Citroeny a Fordy, bude muset zapracovat nejen na setupu svého Subaru, ale asi i na svém vlastním výkonu.

Dva velice cenné body si ze španělských asfaltů odváží mladičký Jari-Matti Latvala se starší verzí Focusu WRC, který i dnes opětovně dokázal, že je pravděpodobně největší nadějí současné scény seriálu mistrovství světa. Poslední volný bod získal Chris Atkinson, který se neustále trápil s hledáním optimálního nastavení svého vozu a dnes se již zaměřil spíše na optimalizaci své Imprezy WRC před další asfaltovou rally.

S devátou příčkou nebyl příliš spokojen domácí Xavier Pons, ale za dané situace nemohl Španěl tentokrát opravdu přemýšlet nad lepším umístěním. Nejlepší desítku uzavřel s více než desetiminutovou ztrátou na vítěze opět Henning Solberg před Matthewem Wilsonem a Thomasem Schiem, pro kterého byla Katalánská rally údajně posledním vystoupením na soutěži MS FIA.

Mezi juniory se dnes soustředila pozornost na souboj, který se odehrával za vedoucím Anderssonem, který si v relativním poklidu také dojel pro prvenství a z jeho pohledu nadmíru důležitý plný počet bodů. O druhé místo tvrdě bojovali Martin Prokop a Urmo Aava. O zisku osmi bodů pro českého pilota nakonec asi rozhodla RZ 16, kde se sice pilot jihlavského Citroenu C2 S1600 dopustil několika chybiček, ovšem chybu v podobě hodin vyrobil také jeho rival. Estonci už nakonec nepomohlo ani enormní nasazení na poslední zkoušce a nakonec tak zůstal na třetím místě, 6 vteřin za Prokopem.

Bratrovražedný souboj jezdců týmu Suzuki bude mít tedy vyvrcholení na Korsické rally, kde zároveň končí celý letošní seriál JRC. Andersson a Aava mají nyní shodný počet bodů, Martin Prokop se bude snažit udržet bronzovou příčku a zároveň bude na ostrově uprostřed Středozemního moře určitě chtít promluvit do souboje o vítězství ve své kategorii.

Radost českým a slovenským příznivcům rally dnes přineslo také čtvrté místo Jozefa Béreše a Petra Starého, jedoucích na Renaultu Clio S1600, kteří postoupili na šesté místo průběžné klasifikace JRC. Do cíle Katalánské rally dorazila také dvojice Tomáš Pletka a Jiří Svoboda na Citroenu C2 R2, když byla klasifikována na 51. příčce absolutně.

Jan Vaškovič - AutoSport.CZ ; foto: W.Weyens
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist