www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. dubna 2024, Svátek má Vlastislav, zítra Robert

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR-S 07 - AZ Pneu Rally Jeseníky

Viktor Szabó vítězem Matador Cupu

12. října 2007 • 02:00

Seriál Mistrovství České republiky ve sprintrallye zakončila soutěž, která se po 20 letech vrátila do oblasti Jeseníků. Rally Jeseníky 2007 byl zakončen i Matador Cup 2007 ve sprintrallye. Do bojů o poslední body do Matador Cupu se v okolí Českého Šternberku vydaly posádky Viktor Szabó-Vladimír Tichý, Lumír Firla-Pavel Švajda, Vladimír Berger-Petr Gross a Jan Halala-Dalibor Štěpán.

Do soutěže nenastoupila posádka bratří Bešťáků, tím nesplnila pravidla poháru týkající se počtu minimálních startů a byla ze seriálu vyloučena. Jelikož ze startovní rampy sjely pouze čtyři posádky, započítával se soutěžícím pouze poloviční počet bodů za umístění v Rally Jeseníky. Podzimní termín této soutěže byl opět lahůdkou vzhledem k volbě správného obutí. Ještě během pátečního odpoledne vydatně pršelo, proto se většina jezdců rozhodovala až ráno těsně před startem soutěže. Někteří již volili riskantnější variantu v podobě suchých pneumatik Matador SM-20 s dodatečným prořezáním, jiní raději volili jistější variantu a spoléhali na pneumatiky typu intermédia SM-10.

Do první sekce tří rychlostních testů, které posádky během soutěže absolvovaly třikrát, dobře odstartoval Viktor Szabó. Ten měl k dispozici vůz Mitsubishi Lancer EVO IX, který tradičně ovládá Roman Kresta. Viktor v úvodních třech testech získal čtvrtý, třetí a druhý čas v absolutním hodnocení. Do první servisní zóny vjížděl jako druhý nejrychlejší pilot Rally Jeseníky a zároveň vévodil klasifikaci Matador Cupu.

Velmi dobře si také počínal Lumír Firla rovněž s vozem Mitsubishi, ale starší sedmé evoluce. Lumír Firla dokazoval, že on i jeho vůz jsou dobře připraveni a Lumír dosáhl v úvodu soutěže sedmého, devátého a opět sedmého místa. Po úvodní sekci mu patřila pěkná šestá pozice v absolutním hodnocení a stříbrný post v Matador Cupu.

Ačkoliv si Vladimír Berger přijel pro lepší výsledek než v Prachaticích, kde musel odstoupit, ve třetí erzetě jej zradila poloosa soutěžní Octavie a tak si mnoho radosti neodvážel ani z Jeseníků. Jan Halala po prvních třech rychlostních testech opanoval třídu A7 a mířil pro body za třetí místo v Matador Cupu.

Druhá sekce se velmi vyvedla posádce Firla – Švajda, neboť dosáhla druhého a třetího času. V šesté erzetě dokonce nenašla přemožitele. Vynikající časy zajistily dvojici postup absolutním pořadím až na výbornou průběžnou bronzovou pozici v absolutním hodnocení.

Viktor Szabó navigovaný Vladimírem Tichým postupně se špičkovou „evo devítkou“ zrychloval a po šesti rychlostních zkouškách byl v čele společně s Janem Jelínkem, neboť oba jezdci dosáhli identického součtu časů před závěrečnou trojicí rychlostních testů. Jan Halala se posunul na 27.příčku absolutně a stále vedl třídu A7.

Viktor Szabó dokázal zvrátit vývoj Rally Jeseníky v závěrečných třech erzetách ve svůj prospěch a po zásluze si připsal primát v Rally Jeseníky 2007. Posádka Viktor Szabó-Vladimír Tichý navíc podávala kvalitní výkony během celé sezóny a Jeseníků si tedy Viktor Szabó odváží finanční prémii 40.000 Kč, kterou za vítězství v Matador Cupu vypsal promotér seriálu Motorsport Kopecký.

Lumír Firla v Rally Jeseníky obsadil bronzovou pozici a za celkovou stříbrnou příčku v Matador Cupu 2007 mu byl předán certifikát na 20.000 Kč.

Ačkoliv Vladimír Berger soutěž v Jeseníkách nedokončil, získané body z předchozích soutěží mu zaručilo bronzovou pozici v Matador Cupu a prémii 15.000 Kč. Jan Halala zvítězil ve třídě A7 a k jedenadvacátému místu absolutně přidal čtvrtou příčku v Matador Cupu, která je odměněna 10.000 Kč

Rally Jeseníky potvrdily konkurenceschopnost sportovních plášťů Matador i skutečností, že tři nejúspěšnější posádky v soutěži využívaly služeb právě pneumatik Matador.

Do cíle dorazil již druhý seriál Matador Cup a finanční odměny připravené promotérem seriálu, kterým je Motorsport Kopecký, čekají na své majitele i v závěrečném seriálu vypsaném při Mistrovství České republiky v rallye. Poslední závod slibuje zajímavé souboje, neboť zdaleka není o konečném pořadí rozhodnuto.

Konečné pořadí Matador Cup 2007 – MČR sprint
1.Viktor Szabó23
2.Lumír Firla17
3.Vladimír Berger12
4.Jan Halala10

Martin Bobek
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist