www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 3. května 2024, Svátek má Alexej, zítra Květoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 07 - Tour de Corse (JRC)

Jan Kopecký devátý po páteční etapě

12. října 2007 • 18:25

Po neúspěšném vystoupení posádky Jan Kopecký-Filip Schovánek v Katalánské rally se Czech Rally Team Kopecký přesunul ze Španělska do Francie, kde světový šampionát pokračuje asfaltovou Rally Korzika. Francouzská soutěž je typická svým zatáčkovitým charakterem a mnohdy i výrazným převýšením.

Ve čtvrtečním shakedownu Jan Kopecký doladil nastavení druhého vozu Škoda Fabia WRC, který má Czech Rally Team Kopecký k dispozici. Během čtyřech průjezdů nezaznamenal tým žádné potíže s vozem a Jan Kopecký byl s nastavením vozu spokojen.

Úvodní rychlostní zkouška páteční etapy i Rally Korsika byla zrušena, neboť nebyla zajištěna dostatečná bezpečnost diváků. Souboj o vteřiny začal až druhým rychlostním testem, ve kterém Jan Kopecký dosáhl jedenáctého času. Devátým časem ve třetí rychlostní zkoušce se posunul v průběžném hodnocení na devátou pozici.

V úvodní erzetě dnešní druhé sekce samovolně praskla Janovi vložka v pneumatice a vůz citelně vibroval. Další komplikace přinesla nedostupnost pneumatik v tvrdší směsi pro pilota Czech Rally Teamu Kopecký. Pneumatiky v měkčí směsi se především na nejdelší páteční rychlostní zkoušce přehřívaly a velmi rychle se opotřebovávaly. Přesto se posádka Jan Kopecký-Filip Schovánek v závěru páteční etapy posunula zpět na deváté místo.

„S dnešním výkonem jsem plně spokojen. Posádka absolvovala dnešní etapu bez jakékoliv chyby a průběžné deváté místo je velmi solidní výchozí pozicí pro zbývající dvě etapy.“

„V Rally Korzika se velmi výrazně projevuje točivý moment motoru a především charakteristika jeho průběhu. Při hodnocení výkonu naší posádky musíme brát zřetel na vývoj, kterým prošly agregáty nově homologovaných vozů.“

„Stejně jako v předchozích dvou soutěžích náš vůz postihla prasklá vložka v pneumatice bez zjevného jezdeckého zavinění. Pochopitelně taková událost ovlivní dosažený čas v rychlostní zkoušce a na klidu nepřidá nejenom posádce, ale ani mně,“ řekl vedoucí týmu Josef Kopecký.

„Do dnešní etapy jsem startoval s vědomím, že nesmím zopakovat páteční etapu Katalánské rally. Přesto nám patří po páteční etapě umístění těsně za bodovanou pozicí.“

„Rally Korzika není v žádném případě rytmickou soutěží a neustále se opakující ostré zatáčky jsou navíc často v poměrně výrazném stoupání. Tam jsou modernější vozy pochopitelně ve výhodě. V poslední rychlostní zkoušce nám citelně scházely pneumatiky v tvrdší směsi, neboť na prohřátém asfaltu se naše pneumatiky výrazně přehřívaly. Bohužel tvrdší směs není pro nás zatím dostupná ani pro dvě zbývající etapy,“ dodal Jan Kopecký.

-pr- ; foto: Sharkie
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
13.10.2007 08:39
Runy
Přesně tak,hodnoťme jednotlivce až po projetí cílem..
13.10.2007 04:41
ajaj
Maro, připomeň mi prosím, kam až dojel ten Bettega a jak moc s ním byl Wilson spokojenej?
12.10.2007 23:22
Mara
Ostuda. Dyť ho pojížděl i Bettega a to s tím jel poprvé.
toplist