www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 26. dubna 2024, Svátek má Oto, zítra Jaroslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 07 - Tour de Corse (JRC)

Korsika: Pořadí na stupních nezměněno, Loeb si pohlídal vítězství

14. října 2007 • 14:45

Závěrečný den asfaltové Tour de Corse měl na programu pouhé čtyři testy, které však měřily dohromady 112,1 km. Součástí byl i dvojí průjezd nejdelší rychlostní zkouškou soutěže, téměř dvaatřicetikilometrovým úsekem od legendárního mostu Calzola k plážím Agosta.

Karty na většině míst byly po včerejšku rozdány a tak se v popředí čekalo, zda se někdo dopustí chyby. Té se nakonec nedopustil nikdo z první trojice a stupně vítězů tak zůstaly oproti předchozím etapám beze změn. Tři dnešní testy vyhrál Dani Sordó, pomohlo mu to však jen ke snížení odstupu za téměř nepřekonatelnou dvojicí Loeb-Grönholm. Marcus v cíli sportovně přiznal, že ani tentokrát na francouzského asfaltového specialistu neměl. Naopak Loeb byl v cíli spokojený, že se mu podařilo odmazat další dva body z Grönholmova náskoku.

Zatímco stupně vítězů byly jasné, o čtvrtou, bramborovou příčku se tvrdě bojovalo. Jako souboj dne lze jednoznačně vyhlásit bitvu mezi možným budoucím továrním jezdcem Fordu Jari-Matti Latvalou a norskou jedničkou Subaru Petterem Solbergem. Samotné rozuzlení příšlo až na poslední rychlostní zkoušce, i díky Solbergovým problémům s kolem se nakonec přeci jenom radoval Latvala, který se nebál prohlásit svůj dnešní výsledek za nejlepší v kariéře.

Za Solberga ze zařadil jeho týmový kolega Atkinson, který dnešní etapu pojal jako sbírání dalších cenných zkušeností s asfaltovým povrchem. Jedinou dnešní významnější změnou čela soutěže je posun Jana Kopeckého na sedmou příčku absolutní klasifikace. K zisku dvou bodů do hodnocení jezdců pomohl pilotovi škodovky Xavier Pons, který dostal na dnešní dopolední zkoušce defekt a byl nucen měnit pneumatiku, díky čemuž ztratil více než tři minuty a klesl o příčku níže.

Další jezdci s vozy WRC se víceméně trápili. Henning Solberg nemá asfalt příliš v lásce, bezchybnou, ale také bezkrevnou jízdou si dojel pro devátou příčku absolutně. Do první desítky se tak senzačně dostal i Dani Solá, který si odbyl svou světovou premiéru za volantem Peugeotu 207 S2000.

Už na jedenácté místo se dokázal propracovat Alessandro Bettega, který při své premiéře s vozem WRC zajížděl velice slušné časy. Jen škoda zbytečné jezdecké chyby v první etapě, výsledek mohl být ještě lepší. Dvanáctý pak byl klasifikován Matthew Wilson, který další slabý výkon zakončil odstoupením na předposledním testu kvůli poruše převodovky.

Aktualizováno: Wilson nakonec nedal vůz do UP, v konečné klasifikaci tedy není klasifikován.

Mezi piloty na vozech WRC se sváděl ještě jeden souboj. Mikko Hirvonen ztrácel po včerejšku více než dvě minuty na Manfreda Stohla, který okupoval poslední bodované místo do hodnocení jezdců. Ztráta pro dnešních 112 kilometrů se zdála propastná. Mikko se však mohutným finišem dokázal přes tentokrát hodně slabého Stohla přehnat. V některých rozhovorech to vypadalo, že Stohl je z průběhu celé soutěže značně znechucen a do cíle se vyloženě protrápil.

Vítězem mezi jezdci JRC se stal Martin Prokop. Od nejrychlejšího vozu S1600 Marca Amouretta dostal sice ve finále více než minutu, mnohem podstatnější je však pro něj zisk deseti bodů do hodnocení JRC, což znamenalo potvrzení bronzové příčky. Československý úspěch pak dokonal Jozef Béreš, který skončil v závodě druhý mezi JRC, v celkové klasifikaci šampionátu pak skončil čtřvrtý.

O bronzovou příčku mezi juniory bojovali Conrad Rautenbach a Yoann Bonato. V neprospěch v Británii žijícího německého Zimbabwana rozhodl dvojitý defekt na předposledním testu. Cíle soutěže se nedočkal ani Ludvík Otto, který pro Tour de Corse využil služeb zkušeného Hynka Středy. Na úvodním dnešním testu dostal defekt, do druhého pak neodstartoval kvůli prasklé olejové hadici. Nakonec byl klasifikován jako 48. absolutně.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist