www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 3. května 2024, Svátek má Alexej, zítra Květoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 07 - Ostarrichi Rallye

Premiérové vítězství plynového mitsubishi

23. října 2007 • 09:00

Jestliže si Beppo Harrach mohl po minulém závodě rakouského mistrovství, kdy zcela zničil „plynového“ lancera Evo IX, škubat vlasy, po uplynulém víkendu opět zazářil štěstím. Za volantem starší „šestky“ se totiž poprvé v historii postaral o celkové vítězství vozu s alternativním pohonem. Hrabě Harrach vyhrál jeden z nakonec pouhých pěti odjetých testů, v čele byl od RZ 4, na které odpadl Franz Wittmann junior.

Přicházející zima udeřila prakticky v celé střední Evropě a tak byla situace na Ostarrichi Rallye podobná té na německé Lausitz Rallye nebo na české Würth Partr Rally ve Vsetíně – o první zrušenou vložku v Horním Rakousku se však paradoxně nepostaral sníh, nýbrž již korunovaný mistr Rakouska pro rok 2007, Raimund Baumschalger. Při druhém průjezdu sedmadvacetikilometrovým testem Aschach-Ternberg totiž „Mundl“ jen kousek před cílem čelně narazil do stromu, což si vyžádalo zastavení vložky. Jeho „devítka“ je na odpis, posádce se naštěstí nic nestalo.

V sobotu byly zrušeny RZ 3 a 5, jedoucí se na úseku Grünburg-Schlierbach. Z první sekce zbyla jediná vložka, která se stala osudnou mladému Wittmannovi. V levé zatáčce vyletěl z trati a stranou řidiče se zastavil o strom. Ani jeho „áčkové“ Mitsubishi Lancer Evo VII nedopadlo nejlépe, stav použitelné techniky týmu BRR se tak povážlivě ztenčil. Hůře dopadla havárie stříbrného VW Golf Kit Car na RZ 6. Kris Rosenberger nejenže rozbil svůj vůz, ale navíc si zlomil dvě žebra.

Vítězství na sobotních rychlostních zkouškách si mezi sebe rozdělili Mario Saibel, Beppo Harrach a Andreas Waldherr, který si za volantem VW Polo S2000 odbýval premiéru jednak s vozem této kategorie a jednak s autem poháněným na všechna kola. Výsledek nebyl špatný, čtvrté místo je příslibem do příští sezony. „Je to neuvěřitelné!“ rozplýval se v cíli Harrach. „Před rokem jsme zde poprvé v ostrém závodě představili soutěžní vůz s pohonem 4x4 na zemní plyn. Stačil rok a slavíme vítězství! A ještě k tomu se sedm let starým autem…“

Willi Stengg nakonec dojel jako třetí a vyhrál tak skupinu N, potažmo rakouskou Divizi 1. Jako pátý skončil debutant v rakouském seriálu, nizozemský host Hans Weijs junior. O dalších čtyřicet sekund za ním dokončil Christof Klausner s dvacet let starým Audi Coupe Quattro.

18. Ostarrichi Rallye
1.Beppo Harrach-Andreas SchindelbacherAMitsubishi Lancer Evo VI CNG1258:24.9
2.Mario Saibel-Daniela WeissengruberAMitsubishi Lancer Evo VIIIA8+47.7
3.Willi Stengg-Jürgen KlingerAMitsubishi Lancer Evo IXN4+1:06.1
4.Andreas Waldherr-Richard JeitlerAVolkswagen Polo 5 S2000-RA8+1:10.5
5.Hans Weijs Jr-Hans van GoorNLMitsubishi Lancer Evo IXN4+2:37.9
6.Christof Klausner-Daniela StummerAAudi Coupe QuattroH10+3:19.8
7.Michael Kogler-Roland RiebenAVolkswagen Golf IV TDi Kit CarD9+5:09.5
8.Peter Ölsinger-Petra SeherAMitsubishi Lancer Evo VIIN4+6:17.8
9.Alois Handler-Andreas ScherzAPeugeot 206 RCN3+6:26.1
10.Patrick Winter-Daniela MoserAFord Fiesta STN3+6:29.0

Další informace k Ostarrichi Rallye naleznete ZDE.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist