www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 26. dubna 2024, Svátek má Oto, zítra Jaroslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 07 - Rally Japan (PCWRC)

Japonsko po prvním dnu: Grönholmovy komplikace

26. října 2007 • 12:30

Letošní Japonská rally je plná zvratů. Již po prvním dnu, který obsahoval deset rychlostních zkoušek, ze startovního pole vypadla řada předních posádek, které doplatily na náročnou šotolinovou trať. Nejrychlejším časem začal Fin Jari Matti Latvala, který opanoval do mlhy zahalenou zahajovací zkoušku Pawse Kamuy; další soupeři jej následovali s odstupem v řádu desetin sekundy. Závodit se skutečně začalo až na „dvojce“, kdy se za Latvalu probojovali Grönholm a Hirvonen, kteří společnými silami vytlačili Sébastiena Loeba v citroënu mimo medailové pozice. Až na chvost skupiny vozů WRC se propadl Chris Atkinson, který dělal hodiny a ztratil více než 40 sekund. I na RZ 3 opanovaly první tři místa vozy Ford, pouze s tím, že Latvalu na špici vystřídal jeho krajan Grönholm. O několik příček zpět nahoru se prokousal Atkinson, naopak klesl jeho stájový kolega Petter Solberg.

Doslova šok ale přišel na speciálce v Rikubetsu. Marcus Grönholm na této ani ne tři kilometry dlouhé vložce řádně otloukl svůj focus. Dokonce tak moc, že jej skrze poškozený bezpečnostní rám nepustili techničtí komisaři do dalších bojů. Japonská rally tak pro Fina skončila a jeho cesta za titulem dostala povážlivou trhlinu; nyní může doufat pouze v problémy Loeba. Díky „Bosseho“ odstoupení se na čelo vrátil Latvala, kde vydržel až do RZ 6. Tam jej přeskočil Hirvonen, zároveň začala pohroma „domácího“ týmu Subaru a jeho v Japonsku velmi oblíbených posádek. Už na RZ 5 lehce havaroval Solberg, což o vložku dále vyústilo v odstoupení kvůli nefunkční převodovce. Chris Atkinson se snažil vymazat manko ze druhé vložky, na „šestce“ však ve vysoké rychlosti vyletěl ven a rovněž skončil; posádka naštěstí vyvázla bez zranění.

Dílo zkázy dokonal Toshihiro Arai, jenž na RZ 7 taktéž vycestoval mimo trať; do té doby vévodil klasifikaci PC WRC. Na stejném testu se Loeb dotáhl na ani ne sekundový rozdíl od Latvaly a bylo otázkou, zda jej Fin udrží za svými zády. Na následující RZ 8 se to ještě povedlo (Loeb si stěžoval na nedotáčivý vůz), ale na „devítce“ už seveřan neodolal. Byla to ale jediná změna pořadí na prvních osmnácti místech. Pořadí první desítky pak zůstalo beze změn i na posledním testu první etapy, opakovaném průjezdu speciálkou v Obihiru.

Situaci v PC WRC zatím suverénně kontroluje domácí Fumio Nutahara, který po odstoupení Araie nemá přímého konkurenta. Za Japoncem následuje s padesátisekundovým odstupem druhý Argentinec Gabriel Pozzo, třetí je Armindo Araújo z Portugalska. Nejrychlejší pětici uzavírají příslušníci slovanských národů – čtvrtý je Rus Jevgenij Vertunov před Leszkem Kuzajem z Polska.

Rally Japan - 1. etapa
1.Mikko Hirvonen-Jarmo LehtinenFINFord Focus WRC07A81:00:30.8
2.Sébastien Loeb-Daniel ElenaF/MCCitroën C4 WRCA8+10.3
3.Jari-Matti Latvala-Miika AnttilaFINFord Focus WRC06A8+13.7
4.Dani Sordo-Marc MartíECitroën C4 WRCA8+26.9
5.Henning Solberg-Cato MenkerudNFord Focus WRC06A8+48.4
6.Manfred Stohl-Ilka MinorACitroën Xsara WRCA8+1:30.0
7.Xavier Pons-Xavier AmigoESubaru Impreza WRCA8+2:02.6
8.Luis Peréz Companc-Jose-Maria VoltaRAFord Focus WRC06A8+2:20.8
9.Matthew Wilson-Michael OrrGBFord Focus WRC06A8+2:50.8
10.Federico Villagra-Jorge Peréz CompancRAFord Focus WRC06A8+3:26.4

Další informace k Rally Japan naleznete ZDE.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
26.10.2007 20:42
pet
Fandím Subaru, ale dlouho už marně. Je tam díky spoustě špatných výsledků velká jezdecká krize a už by to chtělo nějakou změnu. Mr. Holywood už na to asi nemá nervy a Atkinsona brzdí nesouhra nervů s rukama. Titul bych přál na důchod Gronholmovi, ale teď už tomu nevěřím, zase Seb. Škoda.
26.10.2007 15:10
Acom
A to mam Pettera moc rad
26.10.2007 15:10
Acom
Mne to dneska skazilo naladu.
Titul preju Gronholmovi. Kez by to Loebovi taky jednou lehlo...
Subaru je v totalni jezdecke krizi. Solberg je, od te doby co udelal titul s vyraznou pomoci Makinena, v kreci. Dle mne nema cit pro auto, jede v kreci coz se odrazi na tom ze jde do techniky a auto se neustale kazi.
26.10.2007 14:40
Runy
Je jasné že Loeb pojede na jistotu ale ještě se může stát spousta věcí.Víme všichni co se může v rallye přihodit.Vzpomeňme na letošní Sardinii...
26.10.2007 14:18
Ramon
naprosto s tebou musím v obou případech souhlasit Ricardo...
26.10.2007 13:58
Ricardo - moderátor
No, tomu jaksi nevěřím. Myslím, že naopak Loeb si to pohlídá a Marcus skončí až druhý...

Osobně si také myslím, že Latvala bude v roce 2008 jasnou dvojkou týmu Ford. Nyní v Japonsku si o to řekl dost hlasitě. Ještě, aby ho nezoblo třeba Subaru :-) Když vidím výkony jezdců P. Solberga a Atkinsona :-))))..... Musím se smát a to jim prosím fandím už několik let, myslím tím Subaru...
26.10.2007 13:54
Runy
Marcus si to hodně zkomplikoval,nicméně stále věřím že titul udělá a moc mu ho přeju.Jari si říká o místo u Forda ale uvidíme..
toplist