www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 16. dubna 2024, Svátek má Irena, zítra Rudolf

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 07 - Rally Japan (PCWRC)

Japonsko: O vítězi se rozhoduje mezi týmovými dvojkami

27. října 2007 • 13:40

Až do dnešní třinácté rychlostní zkoušky si Sébastien Loeb a Daniel Elena bez větších potíží udržovali druhé místo v průběžné klasifikaci Japonské rally, čtrnáctého podniku seriálu mistrovství světa FIA rally 2007. S odstupem 10.5 vteřiny na vedoucího Hirvonena mohli samozřejmě pomýšlet i na vítězství. Nakonec bylo ale vše úplně jinak.

„Po včerejším odstoupení Marcuse Grönholma by nám i body za druhé místo v pohodě stačily k převzetí vedení v mistrovství světa jezdců,“ vysvětloval Loeb. „Cítil jsem se dostatečně jistě díky změnám, které jsme včera provedli s nastavením mého Citroënu C4 a přestože jsem nepotřeboval ani riskovat, nevzdával jsem se možnosti jít do vedení v soutěži.“

„Pak jsme ale přijeli k pravé zatáčce, Daniel udělal chybu v rozpise a byli jsme příliš rychlí. Otřeli jsme se levou zadní částí auta o strom a spadli do příkopy. Předek auta se zarazil do nějakých větví, ale zadní kola zůstala pořád na cestě. Auto bylo prakticky netknuté a udělali jsme co se dali, abychom jej dostali zpět na cestu, ale nešlo to. Je to samozřejmě děsné zklamání, ale pořád jsme ve hře o titul. Představa, že nyní potřebujeme vyhrát obě zbývající soutěže, je určitě motivující,“ dodal Loeb.

Šéf týmu Guy Frequelin v servisní zóně jen těžko skrýval své zklamání. „Sébastien a Daniel vypadli z trati kvůli špatně nahlášenému rozpisu. Pokud by tu dojeli druzí, stačilo by jim totéž zopakovat v Irsku i ve Walesu. Tak jak je to teď, budou muset obě tyto soutěže vyhrát. Jsme zpátky tam, kde jsme byli před Katalánskou rally, samozřejmě s tím, že nám namísto pěti soutěží zbývají dvě!“

„Mýlit se je lidské. Rozdíl v časovém pásmu, načasování soutěže a samotná obtížnost zkoušek napomáhají k tomu, že se chyby tohoto typu mohou stávat. Je to Danielova první chyba za deset let. Řekl jsem mu, ať to hodí za hlavu a soustředí se na důležitou práci, která nás čeká,“ dodal vedoucí týmu Citroën Sport.

Po výpadcích Grönholma a Loeba se boj o vítězství v soutěži odehrává v režii týmových dvojek Fordu a Citroënu. Po druhé etapě Japonské rally na čele soutěže zůstává Mikko Hirvonen na továrním Focusu WRC s půlminutovým náskokem na Daniho Sordá. Třetí příčku si s přehledem udržuje Henning Solberg.

Čtvrté místo je doposud jednoznačně nejlepším výsledkem pro Luise Pereze Compance i tým Munchi's. Po problémech Manfreda Stohla se spojkou a jeho následnou penalizací na výjezdu ze servisní zóny Rakušana o jednu příčku přeskočil po dnešku pátý Matthew Wilson. Poslední vůz kategorie WRC v první desítce pilotuje sedmý Federico Villagra, takže Munchi's má šanci notně vylepšit svou letošní bídnou bodovou bilanci. Osmou pozici pak zaujímá nejlepší enko pilotované domácím Katsuhikem Taguchim.

Velmi dobré časy dnes zajížděl Petter Solberg, který se do soutěže vrátil díky systému SupeRally. Se ztrátou 25 minut však figuruje až na 24. příčce, nicméně pro tým Subaru může získat alespoň dva mistrovské body.

Jan Vaškovič ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
27.10.2007 17:20
Ricardo - moderátor
Kdo by si tě taky bral Acome :-) To by musela být ta dotyčná blázen...
27.10.2007 16:32
Acom
mimi = mimo:-) To Rico, John a dalsi, jedna se o preklep, nema to nic spolecneho s tim ze bych se musel zenit!
27.10.2007 16:31
Acom
To Rico: tak spis Elena ma rad Gronholma:-)
Myliti se je lidske. Aspon je videt, ze spolujezdec ma na uspechu ci neuspechu posadky obrvsky podil a neni v aute jen do poctu - a mimi jmena jezdce by melo byt na okne i jmeno mitfary
toplist