www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 24. dubna 2024, Svátek má Jiří, zítra Marek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 07 - Rally Japan (PCWRC)

Japonsko: Hirvonenův druhý letošní triumf

28. října 2007 • 13:15

Pro své druhé letošní vítězství si dnes v Japonském Obihiru dojel jezdec továrního týmu BP Abu Dhabi Ford WRT Mikko Hirvonen. Mladý finský jezdec bez potíží dokázal v závěrečné etapě soutěže odrazit možný útok druhého Daniho Sordá na továrním Citroënu C4 WRC a ziskem dalších deseti bodů opět potvrdil svou pozici na třetím místě průběžné klasifikace MS FIA jezdců a zároveň upevnil vedení Fordu v hodnocení týmů.

Na posledních sedmi testech už šlo jen o to, zda bude Sordó stačit Hirvonenovi a jak dopadne souboj o čtvrté až šesté místo. V souboji o prvenství sice Dani Sordó dokázal zajet dva nejrychlejší časy, ale v jejich celkovém součtu měl jednoznačně navrch v relativní pohodě jedoucí Hirvonen, který svůj včerejší náskok dokázal v průběhu posledního dne navýšit svůj náskok v průběhu RZ 23 a 24 až na 50 vteřin a poté již jen kontroloval situaci.

Třetí místo a důležité body pro svůj tým získal Henning Solberg. Ten se dnes evidentně soustředil pouze na to, aby bez chyby dojel až do cíle, protože jeho post nemohl prakticky nikdo ohrozit. To se samozřejmě podepsalo na jeho doslova mizerných časech, nicméně výsledek z třetí etapy se na jeho celkovém umístění nijak nepodepsal. Díky solidnímu bodovému zisku se navíc tým Stobart VK dotáhl na dostřel třetí příčky za Subaru WRT.

Po absolutně nezajímavých výkonech z předchozích rally si dnes přeci jenom zasloužil alespoň trochu chvály mladý Matthew Wilson. Ten nakonec dokázal zabojovat a v závěru soutěže se dostal na čtvrté místo, když za sebe odsunul Luise Pereze Compance. Jak pro mladého Brita, tak i Argentince jde samozřejmě o nejlepší výsledek sezony. Šestý Manfred Stohl se sice snažil smazat včerejší ztrátu na tuto dvojici, zkušenému Rakušanovi ale nakonec scházely na Compance více než dvě desítky vteřin.

Sedmé místo patřilo poslednímu vozu kategorie WRC v první desítce. Federico Villagra získal další dva body pro tým Munchi’s, který tak v Japonsku více než zdvojnásobil svůj bodový zisk. Bod za osmé místo a pozici nejlepšího vozu skupiny N dnes v klidu uhájil domácí Kacuhiko Taguchi na Mitsubishi Lancer Evo 9.

Další pozice byly zároveň odrazem výsledků v šampionátu produkčních vozů. Devátý absolutně, ale první v PC WRC dojel Gabriel Pozzo před skvěle finišujícím Armindem Araújem (oba Lancer Evo 9). Třetí místo získal Polák Leszek Kuzaj na Subaru Impreza STi (12. absolutně).

V rámci testování se dnes do soutěže vrátil Sebastien Loeb, ale nakonec kvůli potížím s tlakem oleje na konci dne odstoupil. Tím pádem by měl mít na poslední soutěž šampionátu, Wales Rally GB, k dispozici do své C4 WRC k dispozici nový pohonný agregát, stejně jako Marcus Grönholm.

Předposledním podnikem letošního MS FIA v automobilových soutěžích bude Irská rally v polovině listopadu. Zde se už může definitivně rozhodnout o zisku titulu ve značkách, ale tajenku, kdo získá korunu nejrychlejšího soutěžáka planety, vyřeší s největší pravděpodobností až závěrečná Wales Rally GB.

Další informace k Rally Japan naleznete ZDE.

Jan Vaškovič ; AutoSport.CZ ; foto: W. Weyens
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
28.10.2007 21:36
Ramon
mohlo být první podium! a kdyby ne, tak i 4.místo by znamenalo nej umístění v MS... no kdo si zaplatí (pro většinu evropanů) exotický start, bere body celkem lacino...
28.10.2007 14:44
Mara
Škoda, že tam nejel Kopecký. Mohl slavně vybojovat další skvělý výsledek.
toplist