www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 07 - Rally Japan (PCWRC)

Hirvonen vybojoval pro Ford japonské vítězství

29. října 2007 • 06:00

Vítěznou posádkou Japonské rally se po třech dnech dramatických zvratů stala finská dvojice Mikko Hirvonen a Jarmo Lehtinen s Focusem RS WRC. Hirvonen vyhrál letos již podruhé a celkově ve své kariéře potřetí. Zároveň dosáhl sedmého absolutního úspěchu týmu BP-Ford v letošní sezoně. Svým triumfem si již zajistil nejhůře třetí místo v šampionátu jezdců 2007.

Hirvonenovo vítězství zároveň pomohlo Fordu k upevnění vedoucí pozice v hodnocení značek. Dvě soutěže před koncem sezony má „modrý ovál“ náskok 34 bodů, přičemž maximální bodový zisk ze dvou zbývajících podniků v Irsku a ve Velké Británii je 36 bodů.

Základnou soutěže bylo město Obihiro na nejsevernějším japonském ostrově Hokkaido. Charakteristické pro její tratě byly rychlé průjezdy úzkých lesních cest v horách nad severní stranou města. Během prvního dne jezdce přivítala mlha a náledí, které navečer vystřídal prudký liják. Sobotní rychlostní zkoušky byly na podmáčeném povrchu velmi kluzké. Během závěrečného dne se nad hlavami posádek rozzářilo slunce a posledních 97,33 kilometrů se jelo v záři jeho paprsků. Celkem bylo v itineráři 27 měřených úseků s délkou 350,19 kilometrů.

Hirvonen se dostal do vedení již v průběhu pátečního odpoledne. Oba jeho nejbližší soupeři Sebastien Loeb a Jari-Matti Latvala havarovali, což Finovi umožnilo nastoupit do posledního dne s komfortním náskokem 38,2 sekundy před druhým Danim Sordem. Hirvonen si dnes hlídal Španělovy mezičasy a bez problémů si dojel pro své třetí vítězství v MS.

„Byla to zvláštní a těžká rally, ale její průběh se otočil perfektním způsobem,“ říká sedmadvacetiletý jezdec. „S mlhou, náledím a deštěm v různých pasážích soutěže jsme se museli vyrovnávat se zrádnými podmínkami. Dnes ráno jsem po první sérii na Sorda něco najel a při druhých průjezdech už jsem mohl zvolnit.“

„Když Marcus v pátek odstoupil, ležela na mně tíha odpovědnosti za výsledek týmu. Musel jsem bodovat, abych pro Ford udržel naděje na titul ve značkách a pro Marcuse v šampionátu jezdců. Jedinou možností bylo jet naplno a pokusit se porazit Loeba, což se nakonec podařilo. Tým se nachází v silné pozici pokud jde o titul a také Marcus zůstal na první pozici,“ dodává.

Týmoví kolegové Marcus Grönholm a Timo Rautiainen odstoupili v pátek z vedoucí pozice. Při havárii došlo k poškození ochranného rámu jejich Focusu WRC a z bezpečnostních důvodů s ním nebylo možné v bojích pokračovat. Zdálo se, že pro Sebastiena Loeba se otevřela šance pro zvrácení průběhu šampionátu jezdců v jeho prospěch. Ani on však neudržel svůj vůz na trati a rovněž havaroval. Ani jeden z hlavních rivalů si tak nepřipsal v Japonsku žádné body a Gronholm je stále v průběžném hodnocení první, se čtyřbodovým náskokem před Francouzem.

„Situace v šampionátu zůstala stejná jako před naším příletem do Japonska,“ říká Gronholm. „Chtěl jsem po tomto podniku zůstat před Sebastienem a nakonec se to podařilo. Po tom, co se stalo v pátek musím být spokojený s tím, že stále vedu. Zdá se, že to bude pěkně těžké, ale i před Irskem si stále věříme a vypadá to na pěkně dramatický závěr sezony. Nesmíme udělat chybu a musíme se pokusit vyhrát obě zbývající soutěže.“

Ředitel týmu BP-Ford Malcolm Wilson byl potěšen Hirvonenovým výkonem. „Od poloviny včerejšího dne už nebyl pod velkým tlakem a jel velmi působivě. Je to pro něj důležité, protože pro příští rok se připravuje na postup v rámci týmu BP-Ford a své šance se zhostil výtečně. Tato rally se vůbec nevyvíjela podle mých představ. V pátek odpoledne to vůbec nevypadalo dobře, ale nakonec jsme se přece znovu přiblížili k titulu v šampionátu značek,“ říká.

Ředitel Ford TeamRS Jost Capito: „Vítězství v Japonsku je velmi důležité, protože tu je jeden z největších automobilových trhů. Mít čtyři Focusy RS WRC mezi pěti nejlepšími vozy je skvělé a toto umístění vypovídá o výkonu a spolehlivosti vozů Ford. Vedení v obou šampionátech nám dává perfektní výchozí pozici pro vzrušující finále ve dvou závěrečných podnicích letošní sezony.“

Předposlední soutěží šampionátu WRC 2007 bude asfaltová Irská rally. Její tratě povedou přes území Irska i Severního Irska a hostitelským městem bude ve dnech 15.-18. listopadu Sligo.

Martin Linhart
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist