www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 4. května 2024, Svátek má Květoslav, zítra Klaudie

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 07 - Rally Ireland (PCWRC)

Irsko: Setball a matchball pro Loeba

18. listopadu 2007 • 15:30

Úřadující mistr světa Sébastien Loeb dnes vítězstvím na předposlední soutěži mistrovství světa FIA rally 2007 vykročil za čtvrtým titulem v řadě pro nejrychlejšího soutěžního jezdce této planety. Díky pátečního výpadku jeho jediného konkurenta v boji o titul Marcuse Grönholma, který tak vyšel bodově naprázdno, se dostal Francouz do čela průběžné klasifikace MS FIA jezdců, o šest bodů před zmiňovaného pilota továrního týmu Ford.

Loeb a jeho týmový kolega Dani Sordó na druhém místě si v průběhu závěrečné etapy pouze kontrolovali své pozice a dokázali se vyvarovat jakýchkoliv chyb. O sázce na jistotu koneckonců hovořila také volba měkkého a hodně řezaného sliku, na kterém se oba Citroëny C4 WRC vydaly na závěrečných 55.91 kilometrů rychlostních zkoušek.

Na třetí místo Jari-Matti Latvaly se dnes ještě pokusil zaútočit Mikko Hirvonen. Ten se nejlepším časem na RZ 18 dotáhnul na Latvalu na rozdíl 15.8 vteřiny, ovšem jeho o pět let mladší krajan s naprostým přehledem kontroval obdobným způsobem na předposlední zkoušce, tedy RZ 19, a nenechal si vzít svůj prozatímní životní výsledek. Hirvonen nicméně díky zisku 5 bodů s předstihem zajistil týmu Ford titul mezi značkami.

Na dalších pozicích se oproti včerejšku nic nezměnilo. Petter Solberg dnes poněkud bojoval se svým Subaru Impreza WRC, ale na čtvrtého Hirvonena rozhodně neměl. Šestý Guy Wilks opět předvedl solidní výkon, vylepšený pomyslnou třešničkou na dortu v podobě druhého času na RZ 19. Matthew Wilson a Gareth McHale se dnes soustředili pouze na bezpečné dojetí do cíle a podělili se o poslední dva volné body do individuální klasifikace.

Pochvalu si zasloužil za dnešní výkon Andreas Mikkelsen, kterému vyšly především obě dopolední rychlostní zkoušky. Nebýt pátečních potíží, mohl mladý Nor bezesporu pomýšlet na mnohem lepší než závěrečné deváté místo absolutně.

Boj o poslední volné místo v elitní desítce byl zároveň bojem o prvenství v kategorii MS produkčních vozů. Ten vyvrcholil v podobě dramatu hodného pera mistra hororu Alfreda Hitchcocka. Po včerejší havárii Marka Higginse se dnes o vedení přetahovali Nial McShea a Armindo Araújo. Zatímco se optimisticky naladěný Araújo dostal do po RZ 18 čela PCWRC, McShea se již pomalu smiřoval s druhou příčkou, ale Portugalec své bojové nasazení přehnal na předposlední zkoušce a havaroval.

McShea si tak nakonec dojel pro plný počet bodů před druhým Gabrielle Pozzem, který tak může při poslední soutěži ve Walesu ještě pořád teoreticky dosáhnout na mistrovský titul v PCWRC. Třetí příčku vybojoval Nasser Al-Attiyah, čímž prakticky zdvojnásobil svůj letošní bodový zisk. Štěpán Vojtěch se dnes probudil podle svých slov do lepší formy, přesto se na trati stále poněkud trápil, čehož byly důkazem také hodiny na RZ 17 a 18. Další problémy jezdců okolo něj (Morrow, Nutahara) však pro českého pilota znamenaly posun na závěrečnou 5. příčku v klasifikaci PCWRC.

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
19.11.2007 22:10
Runy
Před pár hodinami jsem přiletěl z Irska a můžu vám všem říct že se mi tam moc líbilo a přesto že už jsem viděl hodně světových rallye tohle byl pro mě životní zážitek.Tolik wrc pohromadě už asi nikdy neuvidim.Krásné rz,nabité st.pole,počasí až na sobotu dobré takže max. spokojenost.
toplist