www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. května 2024, Svátek má Ivo, zítra Zbyšek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 06 - Rally Catalunya - Costa Daurada (JWRC)

Nejrychlejší Grönholm se posouvá pořadím vzhůru

26. března 2006 • 07:40

Nejrychlejší posádkou druhého dne Katalánské rally byli Marcus Grönholm a Timo Rautiainen, kteří se s Focusem RS WRC posunuli až na čtvrté místo průběžného hodnocení. Zvítězili ve třech z dnešních šesti rychlostních zkoušek a po ztrátě ze včerejšího dne, jejíž příčinou byla porucha turbodmychadla, je dělí od stupňů vítězů pouhých 4,1 sekundy.

Druhá posádka týmu BP-Ford Mikko Hirvonen a Jarmo Lehtinen se při asfaltovém debutu Focusu RS WRC drží svých krajanů a během dneška byla druhá nejrychlejší. Po včerejším dni patřila Finům patnáctá pozice, na kterou je odsunula stejná závada, jako u vozu Marcuse Grönholma. Rychlou jízdou se posunuli na jedenácté místo a oba Focusy RS WRC jsou již na bodovaném umístění.

Šest rychlostních zkoušek druhé etapy měřilo 111.36 kilometrů. Slunečné a suché počasí v horách nad letoviskem Salou znamenalo, že volba pneumatik nebyla zatím tak komplikovaná, jako bývá na této soutěži za častého deště. Oba Focusy RS WRC se spolehly na pneumatiky BFGoodrich se směsí medium.

Grönholm odstartoval do druhého dne na desátém místě. Společně s Hirvonenem zajeli na úvodním úseku nejrychlejší čas a další přidal v následující rychlostní zkoušce. V poledním servisu již figuroval na šestém místě a další odpolední vítězství ho vyneslo těsně pod pozice, zaručující stupně vítězů. S výjimkou dvou rychlostních zkoušek, kdy se na jeho voze porouchalo turbo, skončil zatím vždy první nebo druhý.

„Včerejšek byl zklamáním, ale to už je minulost a teď už zase bojujeme o body,“ říká. „Dneska jsem jel stejně dobře, jako včera. Nebyl jsem ještě úplně na svém limitu, ale jsem mu hodně blízko. Čtvrté místo bylo mým cílem. Toho jsme dosáhli a teď je možné se posunout na stupně vítězů. Myslím, že to můžeme dokázat a možná nebudeme potřebovat ani nejrychlejší časy.“

„Jízdu s tímhle autem si opravdu užívám. Jsme dost rychlí a může to být ještě lepší. Zdejší soutěž mě utvrzuje v tom, že na Korsice to bude s Loebem pěkný souboj. Auto se snadno ovládá a i když na jízdu asi není zvláště vzrušující pohled, časy jsou skvělé,“ dodává Grönholm.

Velmi rychlý byl po celý den i týmový kolega Hirvonen. 25-ti letý Fin zajel tři časy mezi trojicí nejlepších a také on se posunul pořadím vzhůru. Pouze úprava času Gillese Panizziho, jemuž komisaři odečetli ztrátu při čekání na odklizení Latvalova vozu z trati, ho odsunula z Top10.

„Zajížděli jsme dobré časy a to je všechno, co mohu dělat,“ říká. „I když by se mi více líbilo být ve vedení, alespoň vím, že s tímto autem mohu bojovat s Loebem. Dnes jsem měl dobrou startovní pozici. Vyjížděl jsem jako druhý a na trati ještě nebyly skoro žádné nečistoty. Nejedu na maximum, ale dostatečně rychle. Pokud budu mít štěstí, mohl bych dojel tak sedmý, osmý. Pojedu naplno a uvidíme, jak to půjde. Snadno se tady člověk dopustí chyby, takže musím zůstat stoprocentně soustředěný.“

„Dneska jsem měl také jednou pěkně namále. Asi pět kilometrů po startu jsem jel na čtyřku a najel jsem moc rychle do jedné pravotočivé zatáčky. Vyneslo mě to až na šotolinu a v rychlosti kolem 130 km/h jsem se začal točit. Už jsem si myslel, že skončíme mimo trať, ale kola se najednou o něco chytla a vrátila auto do stopy. Docela se mi ulevilo, protože to bylo hodně těsné,“ dodává Hirvonen.

Poslední etapa Katalánské rally měří pouze 97,82 kilometrů. Posádky opustí Salou v 06:40 ráno a čekají na ně dvě identická kola po dvou dlouhých rychlostních zkouškách, která jsou přerušena servisní zastávkou. Druhý měřený úsek každé série, 26,48 kilometrů dlouhý Pratdip, je stejná trať jako Colldejou během úvodního dne, pouze v opačném směru. Cíl soutěže je naplánován na 14:56 do Salou.

Ford
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist