www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. dubna 2024, Svátek má Robert, zítra Blahoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 07 - Wales Rally GB (PCWRC)

Loeb s Elenou jsou čtyři body od titulu

28. listopadu 2007 • 03:00

S výjimkou pouhých dvou ročníků zůstává Rallye Velká Británie věrna tradici a opět zatahuje oponu za sezonou mistrovství světa 2007. Na šestnáctou, poslední část seriálu, vysílá Citroën Sport tradiční posádky na vozech Citroën C4 WRC ve složení Sébastien Loeb – Daniel Elena, Dani Sordo – Marc Martí.

Tratě a jejich šotolinový povrch jsou velmi podobné těm loňským. Pojede se 17 rychlostních zkoušek na osmi odlišných trasách, které jezdci absolvují dvakrát, a jedna superspeciálka k tomu. První den zavítají posádky do Neath Valley a na velmi dobře známé testy Resolfen a Rheola. Lesy a vojenské prostory nedaleko Landovery obstarají finále úvodní etapy. Sobotní program zavede posádky do strašidelného lesa Brechfa Forest a tato zkouška také v neděli obstará vyvrcholení letošní sezony.

Rallye, která byla dlouhá léta známá především jako RAC rallye, však ani dnes neztratila nic ze své legendárnosti. Pro většinu fanoušků automobilového sportu je pro tento podnik typickým obrázek aut klouzajících po blátě a se světly pročesávajícími hustou mlhu. K této rallye také velice často patří to, že až právě tady se rozhoduje o držitelích mistrovských titulů. A tento moment přichází i letos, kdy se bude mistr světa slavit až při ceremoniálu v Cardiffu. Sébastien Loeb a Daniel Elena vstoupí do rallye s reálnou nadějí na zisk jejich čtvrtého titulu mistrů světa v řadě.

Duo Citroënu ví, jak na to, alespoň papírově: „Kdyby vyhrál Marcus Grönholm, na něhož mají šestibodový náskok na čele, potřebovali by získat poslední čtyři body, aby se v historických tabulkách vyrovnali co do počtu titulů Tommimu Mäkinenovi, který slavil prvenství v letech 1996,1997, 1998 a 1999. Nadání posádky Citroënu, konkurenceschopnost jejich vozu C4 WRC a vysoká úroveň všech lidí v Citroën Sport by měly přinést kýžený úspěch,“ říká Guy Fréquelin.

„Od doby, co jsem se před devatenácti lety stal šéfem v Citroën Sport,“ říká Guy Fréquelin, „pořád tvrdím, že rallye sport je ze všech odvětví motoristického sportu nejhůře předvídatelné. A na tom nehodlám nic měnit, i když končím jako týmový šéf. A zvláště teď, kdy Rallye Wales rozhodne o titulu pro rok 2007.

Nepatrný nedostatek na voze nebo jezdecká chybička mohou rozhodnout a poznamenat tento podnik. Spolu s extrémními podmínkami je rallye hodně složitou záležitostí. Všichni jsme patřičně nabuzení, ale já jsem stále velice opatrný.“

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist