www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 26. dubna 2024, Svátek má Oto, zítra Jaroslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 07 - Wales Rally GB (PCWRC)

Hirvonen vede Britskou rally i po druhém dni

2. prosince 2007 • 11:00

Úřadující mistr světa, tým BP-Ford, figuruje i po druhém dni Britské rally na prvních dvou místech průběžného pořadí. Mikko Hirvonen a Jarmo Lehtinen zakončili druhou etapu s náskokem 35,5s před svými týmovými kolegy Marcusem Grönholmem a Timem Rautiainenem.

Hirvonenovi chyběly na sobotních tratích ve vojenském prostoru Epynt zkušenosti, protože na nich nestartoval od roku 2004. Přesto se s jejich nástrahami vypořádal a udržel si vedení v soutěži před Grönholmem. Tomu však jde spíše o udržení šance na zisk titulu mistra světa, než o vítězství v soutěži samotné.

Dvě série po třech rychlostních zkouškách vedly na sever od servisní zóny ve Swansea. Do celkové délky druhé etapy 104,48 kilometrů se započítávala i divácká rychlostní zkouška, kterou na krytém stadionu Millenium v Cardiffu sledovalo na 26 500 lidí.

Podmínky se oproti úvodnímu dni vylepšily. Silný vítr se postaral o počasí bez mlh, teploty se však ráno před startem pohybovaly pouze okolo 3°C. Během dne se začala obloha opět zatahovat a tratě zůstávaly pokryté vrstvou kluzkého bláta. Zvláště měkká směs pneumatik BFGoodrich tak byla přirozenou volbou pro oba jezdce týmu BP-Ford.

Mikko Hirvonen se rozhodl v první sérii příliš neriskovat a jeho týmovému kolegovi se podařilo zredukovat ranní ztrátu 39,6 sekundy na hodnotu 32,6 sekundy. Odpoledne se sedmadvacetiletému jezdci podařilo získat několik sekund zpět, protože u vozu devětatřicetiletého Grönholma se na poslední klasické rychlostní zkoušce objevily problémy s jeho ovládáním.

„Jelo se podstatně lépe než v pátek,“ říká Hirvonen. „I když občas zapršelo, byla alespoň lepší viditelnost. Dva dny máme za sebou a jeden nás ještě čeká. Jsem stále ve vedení, takže si na podmínky zase tolik stěžovat nemohu. Na první ranní erzetě jsem jel dost opatrně a Marcus mě o něco stáhl. Pak už jsem jel zase naplno. Na jedné z odpoledních erzet jsem se v asfaltové zatáčce sklouzl rovně, ale to mě spíše ještě více vyhecovalo, než zbrzdilo.“

„Je dobré znovu přenocovat na vedoucí pozici, ale nemohu si být ničím jistý. Marcus se může rozhodnout, že mi dá před svým odchodem ještě lekci, takže si ho musím hlídat a udržet ho za sebou,“ dodává.

Šance Marcuse Grönholma na třetí titul má ve svých rukou Sebastien Loeb. Finský jezdec proto neriskuje a jediný problém ho potkal na poslední lesní rychlostní zkoušce, kdy začal být jeho Focus RS WRC přetáčivý. „Nevím, co se stalo, ale v pravých zatáčkách mi ustřeloval zadek a auto se kroutilo jako had. Naštěstí jsem do ničeho nenarazil a když jsme se pak přesouvali zpátky do Cardiffu, už bylo zase všechno v pořádku. Je to záhada,“ vysvětluje. Problémy ale hodil za hlavu a ve skvělé atmosféře na fotbalovém stadionu v Cardiffu si před zraky diváků připsal další emotivní vítězství.

„Nebyl jsem po celý den v žádném stresu, ani pod tlakem, protože nemohu nic dělat a musím čekat, jak dopadne Loeb. Nemám v plánu tlačit na Mikku. Bylo by to hloupé a riskoval bych tím chybu. Stačí mi druhé místo, i když by bylo hezké mou poslední rally v kariéře vyhrát. To ale není mou prioritou – tou je stále titul. Vítězství na divácké erzetě na stadionu Millenium bylo krásné. Byla tam fantastická atmosféra a ovace od fanoušků v cíli byly velmi příjemné,“ dodává.

Ani po druhém dni nemohl ředitel týmu BP-Ford Malcolm Wilson svým jezdcům nic vytknout: „Ani jeden z nich nemohl nic udělat lépe. Udělali všechno, co jsme po nich chtěli,“ říká.

Závěrečná etapa Britské rally bude tím pravým vyvrcholením. Posádky opustí servisní zónu ve Swansea v 6:25 hodin ráno a budou mít před sebou dvě série po dvou rychlostních zkouškách v lesích Brechfa. Po absolvování 114,26 měřených kilometrů je první vůz očekáván na cílové rampě v Cardiffu v 15:10 odpoledne.

Martin Linhart
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist