www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 07 - Wales Rally GB (PCWRC)

Loeb získal čtvrtý titul mistra světa

2. prosince 2007 • 18:00

Francouzský pilot Sébastien Loeb se dnes stal počtvrté za sebou mistrem světa v automobilových soutěžích. Stačilo mu k zisku titulu dojet třetí v posledním závodě sezony, Wales Rally GB, kterou vyhrál Fin Mikko Hirvonen. Druhé místo ve Walesu i celkově obsadil vítězův krajan Marcus Grönholm, pro nějž to bylo rozloučení s úspěšnou kariérou v kompletním seriálu mistrovství světa.

Třiatřicetiletý Loeb se čtvrtým triumfem vyrovnal svým slavným finským předchůdcům Juhovi Kankkunenovi a Tommimu Mäkinenovi, jenž v letech 1996-99 dosud jako jediný ovládl světovou rally čtyřikrát po sobě.

O šest let starší Grönholm útočil na třetí titul v kariéře, ale po havárii v minulém dílu MS v Irsku musel čekat na Loebovo zaváhání. Šampionem by se stal pouze tehdy, pokud by Britskou rally vyhrál a jeho francouzský rival skončil horší než pátý.

Loeb nicméně jel na zablácených šotolinových tratích v okolí Cardiffu na jistotu a další zvrat v sezoně nepřipustil. Šampionát nakonec vyhrál před Grönholmem o čtyři body, vysokého Fina mohlo alespoň mírně hřát, že společně s Hirvonenem pomohli Fordu k vítězství v soutěži značek.

Hirvonen si dojel pro triumf v Británii s náskokem čtvrt minuty, Loeb na Grönholma ztratil minutu a půl.

Při své derniéře ve voze Škoda Fabia WRC obsadil český jezdec Jan Kopecký dvanáctou pozici s odstupem 12:46 minuty.

ČTK
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist