www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 07 - Wales Rally GB (PCWRC)

Wales: Vítězství pro Hirvonena, titul pro Loeba

2. prosince 2007 • 18:25

Ani třetí a závěrečná etapa posledního podniku seriálu mistrovství světa FIA v automobilových soutěžích nepřinesla žádná nečekaná překvapení. Mikko Hirvonen si i přes zaváhání v poslední rychlostní zkoušce dojel pro letošní třetí prvenství, Sébastien Loeb si pak pohlídal svoji třetí příčku a vybojoval čtvrtý titul mistra světa v řadě.

Za morálního vítěze letošní Wales Rally GB bychom nicméně mohli označit Jari-Matti Latvalu, který i dnes pokračoval ve včerejších skvělých výkonech a dosáhl nejrychlejšího času na všech měřených testech, když pouze na RZ 14 s ním zajel na desetinu vteřiny shodný výsledek jeho krajan a celkový vítěz rally Mikko Hirvonen.

Druhý Marcus Grönholm tak nakonec letošní sezónu zakončil s trochou trpkosti v celkové klasifikaci šampionátu na stejné příčce za Sébastienem Loebem, který se dnes zařadil do análů světové rally po bok legendárního Tommiho Mäkinena. Samotný Fin se však v průběhu rally nechal slyšet, že o titul přišel již v Japonsku.

Ani tentokrát nakonec nedosáhl na stupně vítězů Petter Solberg, přesto však jeho čtvrté místo bylo cenné zejména pro značku Subaru, která nakonec pokořila o šest bodů britské béčko M-Sportu, tedy tým Stobart VK. Včerejší pátou příčku pak bez potíží uhájil Dani Sordó.

Matthew Wilson nakonec alespoň v samotném závěru sezóny dokázal vystoupit ze svého stínu a dokonale využil problémů Chrise Atkinsona, na jehož úkor se dnes posunul na šestou příčku. Znechucený Australan pak na konci soutěže vyslovil pouze přání, aby nový vůz týmu Subaru WRT byl lepší než ten letošní.

Poslední volný bod zbyl při loučení s týmem OMV Kronos pro zkušeného Manfreda Stohla. Vídeňák však přeci jenom od této poslední rally s Xsarou WRC čekal lepší výsledek. V příštím roce bychom ho teoreticky mohli vídat v šampionátu produkčních vozů s Mitsubishi Lancer poháněným zemním plynem, ovšem vše záleží na schválení ze strany FIA.

Devátý Xavier Pons byl podobně jako Atkinson především rád, že se dostal alespoň až do cíle, neboť poslední dvě soutěže na ostrovech v Atlantiku pro něj nevyzněly příliš pozitivně. Nejlepší desítku pak ve Walesu uzavřel díky skvělému výkonu ve druhé a třetí etapě Fin Latvala.

Jan Kopecký se tentokrát Britskou rally doslova protrápil a nakonec své loučení s Fabií WRC na světové scéně uzavřel 12. místem absolutně. Spokojený naopak mohl být Martin Prokop, který si po blamáži před Irskou rally napravil ve Walesu svoji reputaci 20. místem. Štěpán Vojtěch nakonec s notnou časovou ztrátou získal bod do klasifikace PWRC za osmé místo, absolutně byl klasifikován na 25. příčce.

V MS FIA produkčních vozů si uhlídal své vedení Guy Wilks, který se tak zároveň mohl radovat ze zisku titulu domácího šampióna. Za druhým a poněkud zklamaným Juhou Hanninenem pak obsadil poslední volný post na stupních vítězů Mark Higgins, který by si však rozhodně zasloužil minimálně uznání za to, že podobně jako při Irské rally musel bojovat nejen s nástrahami trati, ale i s trvalou bolestí v hojící se zlomené klíční kosti.

Mistrovství světa FIA rally 2007 tedy skončilo, ale nová sezóna startuje již za necelé dva měsíce. Na základě faxového hlasování byla totiž v pátek 30. listopadu schválena poslední verze kalendáře pro rok 2008. Novou sezónu, která bude zahrnovat 15 soutěží, zahájí tradičně Rallye Monte Carlo v termínu 24. – 27. ledna 2008.

Konečné pořadí mistrovství světa.

Jan Vaškovič - AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist