www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 26. dubna 2024, Svátek má Oto, zítra Jaroslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 07 - Wales Rally GB (PCWRC)

Jan Kopecký dokončil Britskou rally dvanáctý

2. prosince 2007 • 18:40

Posádka Czech Rally Teamu Kopecký ve složení Jan Kopecký-Filip Schovánek se rozloučila s letošním světovým šampionátem dvanáctým místem v Britské rally, která byla závěrečnou soutěží Mistrovství světa v rally 2007.

Soutěž vedoucí po nezpevněných tratích ve Walesu je pověstná nepříznivým počasím, ale letošní klimatické podmínky byly mnohem náročnější než všichni očekávali. Vydatné dešťové přeháňky doprovázely mlhy, které především během páteční etapy způsobovaly téměř nulovou viditelnost na rychlostních testech. Silný nárazový vítr situaci také rozhodně neulehčoval.

Jan Kopecký v letošní sezóně odstartoval s vozem Škoda Fabia WRC do deseti světových soutěží a v polovině startů dokázal vybojovat bodované umístění. Především páté místo v Německé rally patří mezi velmi cenné výsledky, neboť vůz Škoda Fabia WRC lze upravovat pouze v rámci platné homologace. Bez zajímavosti není také skutečnost, že Jan Kopecký bodoval letos třikrát v rally, které nejsou klasickými asfaltovými soutěžemi.

„Spokojen jsem pochopitelně s faktem, že se nám podařilo dokončit Britskou rally v podmínkách, které byly extrémně náročné. Tento start nám dal mnoho zkušeností do budoucna.“

„Letošní Britskou rally jsme zakončili dvouletý program spolupráce se společností Škoda Auto a.s. týkající se startů s vozem Škoda Fabia WRC ve vybraných soutěžích světového šampionátu. Jsem velmi vděčný nejenom mladoboleslavské firmě, ale i našim ostatním partnerům, kteří nám v tomto neskutečně náročném programu pomáhali. Obrovské poděkování, které nelze slovy vyjádřit, patří mému otci. Bez něho bychom se zcela rozhodně nemohli vydat na tuto náročnou cestu. Doufám, že získané zkušenosti budeme mít možnost v budoucnu zúročit,“ řekl v cíli Britské rally pilot Jan Kopecký.

„Musím se přiznat, že při startu do závěrečné rychlostní zkoušky Britské rally mě přepadl smutek. Rychle jsem zavzpomínal na vše, co jsme s Janem a celým týmem v kolotoči světové rally zažili.“

„Každý chce závodit v té nejlepší lize a mně se tento velký sen splnil. Dva roky jsme měřili síly s absolutní světovou špičkou. Snad můžeme považovat naši účast za úspěšnou. Děkuji členům týmu, především mechanikům, našim partnerům a všem dalším, kteří mi splnění mého velkého snu umožnili,“ dodal spolujezdec Filip Schovánek.

„Dvanáctá příčka v Britské rally za daných podmínek je odpovídající našim možnostem, na bodovanou pozici jsme reálně pomýšlet nemohli. S letošní účastí v Mistrovství světa v rally jsem však maximálně spokojen. Dokázali jsme naši účast pětkrát proměnit v bodovanou pozici. Jan s Filipem vybojovali skvělé páté místo v Německu a bodovali i v zimních podmínkách a na klasické šotolinové soutěži. Jednoznačně prokázali, že patří ke světové špičce.“

„Náš dvouletý program s vozem té nejvyšší specifikace byl úspěšný a získané zkušenosti mezi nejlepšími světovými týmy a posádkami jsou obrovskou devizou do budoucna. Za tuto možnost pochopitelně děkuji všem partnerům a především společnosti Škoda Auto a.s.

Závěrem je třeba zmínit, že špičkovou práci v extrémně náročných podmínkách odvedl kompletní Czech Rally Team Kopecký. Za každým odjetým kilometrem rychlostní zkoušky se skrývá obrovské množství pečlivé práce mechaniků a techniků,“ doplnil vedoucí týmu Josef Kopecký

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist