www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 07 - Wales Rally GB (PCWRC)

BP-Ford zakončil mistrovskou sezonu dvojitým vítězstvím

3. prosince 2007 • 02:00

Úřadující mistr světa, tým BP-Ford zakončil sezonu 2007 FIA MS v rally ve velkém stylu. Jeho jezdci obsadili první a druhé místo ve víkendové Britské rally. Mikko Hirvonen a Jarmo Lehtinen zvítězili s Focusem RS WRC stylem start – cíl, jejich týmoví kolegové Marcus Grönholm a Timo Rautiainen dojeli při své 150. a zároveň poslední světové soutěži druzí.

Tým BP-Ford obhájil titul mistra světa v šampionátu značek již po předchozí Irské rally*. Ve Velké Británii dosáhl svého letošního osmého vítězství a prvního double na místních tratích od roku 1979. Celkem získal 212 bodů, což je rekordní počet v soutěžácké historii značky.

Během šestnácti soutěží sezony 2007 se stal Focus RS vzorem spolehlivosti. Přestože šampionát zavítal na pět kontinentů a jelo se v tak rozdílných podmínkách jako je sníh, led, asfalt a šotolina, nezaznamenal během celkových 5.600 měřených kilometrů ani jediný případ odstoupení z důvodu technické závady.

Šestnáctý a závěrečný podnik letošní sezony ve Walesu provázelo otřesné počasí. Páteční prudké lijáky a hustá mlha donutily jezdce na mnoha místech k zařazení prvního rychlostního stupně. Jen tak se dalo jet za špatné viditelnosti doslova krokem. V následujících dvou dnech sice mlha ustoupila, nicméně lijáky pokračovaly i nadále. Šotolinové cesty na jihu Walesu zůstaly po soutěži v žalostném stavu. Během tří dní absolvovaly posádky 17 rychlostních zkoušek o celkové délce 359,54 kilometrů.

Mikko Hirvonen se usadil na vedoucí pozici již v pátek ráno. Zatímco Marcus Grönholm sváděl taktický souboj se Sebastienem Loebem o nejvyšší poctu v šampionátu jezdců, mladší z Finů mohl postupně svůj náskok zvyšovat. Ani výlet mimo trať na dnešní poslední rychlostní zkoušce ho o vítězství nepřipravil a do cíle dojel s náskokem 15,2 sekundy. Již před touto soutěží měl Hirvonen jisté třetí místo v konečné tabulce jezdců.

„Vítězství na poslední soutěži sezony je tou nejlepší přípravou na sezonu 2008,“ říká. „Stát na stupních vítězů společně se čtyřnásobným mistrem světa Loebem a s jedním z nejlepších jezdců tohoto sportu, jakým bezesporu Marcus je, bylo pro mě něčím výjimečným. Byla to Marcusova poslední soutěž, ale nijak mě nelákalo mu vítězství přenechat. Znám ho moc dobře na to, abych věděl, že by o to tímto způsobem stejně nestál. Zakončil jsem sezonu třetím vítězstvím a to je mnohem více, než v co jsem na jejím začátku doufal.“

„Na poslední erzetě jsem se postaral o trochu vzrušení, když jsem vyjel mimo trať a málem jsme zůstali zaklíněni v příkopu. Jsem rád, že jsme se z toho po tak náročném víkendu dostali a jsem také rád, že jsme mohli dát týmu na konec sezony takto skvělý výsledek,“ dodává Hirvonen.

Veškeré myšlenky Marcuse Grönholma byly nasměrovány ke stále existující šanci na zisk třetího titulu mistra světa. Vše ale záleželo na tom, zda jeho soupeře Sebastiena Loeba potkají nějaké problémy. Devětatřicetiletý Fin se proto snažil jet tak, aby mohl na jakýchkoli potížích Francouze vydělat. Ani Loeb ale neměl důvod riskovat a o titul se připravit nenechal.

„Na konci poslední erzety jsme byli oba hodně dojatí,“ přiznává Marcus, kterému patří titul vice-mistra. „Zakončit kariéru v takovémto týmu je pro mě nádherný pocit. Dva roky u Fordu jsme si užili a nepotkaly nás téměř žádné problémy. Měli jsme k dispozici skvělé auto. Jsem sice zklamaný z toho, že jsem nedosáhl na titul, ale již před touto soutěží bylo jasné, že to nebude jednoduché.“

„Máme za sebou neuvěřitelně těžký víkend. Jet zároveň ve tmě, za mlhy a hustého deště je něco tak strašného, že jsem jako čerstvý důchodce rád, že už v něčem podobném nebudu muset jezdit! Dělal jsem co jsem mohl, ale o titul jsem se nepřipravil tady. Šanci jsem ztratil už po havárii v Irsku,“ dodává.

Ředitel týmu BP-Ford Malcolm Wilson byl spokojený s touto soutěží i celou sezonou jako takovou. „Mikko ani Marcus nemohli nic udělat lépe. Od května jsme vyhráli všechny šotolinové soutěž a zakončit sezonu dvojnásobným vítězstvím je perfektní výsledek. Je škoda, že Marcusovi se nepodařilo na poslední soutěži vybojovat titul. Byla to výborná sezona a bylo dobře, že o titulu mezi jezdci nebylo rozhodnuto až do poslední chvíle.“

Ředitel Ford Team RS Jost Capito oslavoval svoji poslední rally v dosavadní funkci. „Je fantastické, že Ford, který obhájil titul mistra světa, zakončil sezonu prvním a druhým místem. Je mi líto, že Marcus a Timo nemohli svou kariéru zakončit třetím titulem. Zároveň je ale potěšující, že Mikko a Jarmo ukazují svoji schopnost bojovat příští rok o nejvyšší pozice. Cíl našeho čtyřletého programu s novou generací Fordu Focus byl splněn během tří let. To je ideální způsob, jakým mohu předat své současné pravomoci a věnovat se dalším výzvám v rámci společnosti.“

Martin Linhart
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist