www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. května 2024, Svátek má Ivo, zítra Zbyšek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 06 - Rally Catalunya - Costa Daurada (JWRC)

Katalánská rally: Vítězem Loeb (WRC) a PROKOP (JWRC)

26. března 2006 • 14:20

Vítězem čtvrtého podniku seriálu mistrovství světa se stal Sébastien Loeb s vozem Citroën Xsara WRC. O více než půlminutu za ním zaostal týmový kolega Daniel Sordó a na třetí místo se nakonec propracoval Marcus Grönholm, který dnes triumfoval ve všech čtyřech testech.

Navíc se mu podařilo v RZ 13, která se poté jela ještě jednou jako RZ 15, zajet naprosto stejný čas, což je neuvěřitelný výkon. Finský pilot si tak z Katalánska odváží cenných šest bodů.

Na čtvrtém místě proťal cílovou fotobuňku Alexandre Bengué, pro kterého je to nejlepší umístění v MS v dosavadní kariéře. Stejně tak životního úspěchu dosáhl také Jan Kopecký, který svou Fabii WRC dovezl na fantastické páté pozici. Vylepšil si tak osmé místo z loňského roku, kterého dosáhl právě ve Španělsku. Znovu tak dokázal, že Fabia WRC je ve správných rukou konkurenceschopný stroj. Jeho ztráta na nejrychlejšího Loeba není ani tři minuty, což je famózní výkon.

Těsně za Kopecký skončil Francois Duval s další Fabií WRC. Ten si stěžoval na problémy s brzdami a nebýt jich, mohl být zřejmě ještě mnohem výše. Sedmá pozice patří Petteru Solbergovi, kterému to prostě na asfaltovém povrchu nejde. Bodovanou osmičku uzavírá Stéphane Sarrazin.

Je až neskutečné, že Fabie WRC v privátních týmech fungují velmi dobře. Vždyť v bodované osmičce jsou hned dva české speciály WRC. Žádný jiný tým ovšem nemá v TOP10 hned tři vozy.

Andreas Aigner dokončil Katalánskou rally na třináctém místě a získal další cenné poznatky, které může využít již za dva týdny na Korsice. Štěpán Vojtěch bude muset po skončení rally zapracovat na elektronice svého Peugeotu 206 WRC, která jej zlobila v průběhu celého víkendu. Český jezdec si nakonec dojel pro čtrnáctou pozici.

Ovšem nejvíce spokojený bude ze Španělska odjíždět Martin Prokop, který se stal vůbec poprvé vítězem kategorie JWRC v mistrovství světa. Přitom je to jeho teprve druhá sezóna v tomto prestižním seriálu. Gratulujeme!

Richard Vlček ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
26.03.2006 15:21
lubos
Martine - supééééér. Ale ta dnešní nervozita!! Přeji Ti, Jendovi i celému týmu, aby to byl počátek blýskání na lepší časy v MS. Držím všechny palce. Chlapci jen tak dál.
26.03.2006 14:26
Ricardo - moderátor
Gratuluji Martine a Jendo...super výkon!!!
toplist