www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 6. května 2024, Svátek má Radoslav, zítra Stanislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 06 - Rally Catalunya - Costa Daurada (JWRC)

Deset vítězství Grönholma cestou na stupně vítězů

26. března 2006 • 20:00

Posádka týmu BP-Ford Marcus Grönholm a Timo Rautiainen se vypořádala se ztrátou z úvodního dne a dokončila Katalánskou rally na třetím místě. Finové byli s Focusem RS WRC nejrychlejší ve všech čtyřech rychlostních zkouškách závěrečné etapy a zaokrouhlili počet svých dílčích vítězství na deset z celkových šestnácti měřených úseků.

Týmoví kolegové a krajané Mikko Hirvonen s Jarmem Lehtinenem obsadili se stejným vozem celkové deváté místo. Díky bodovému zisku ztrácí Ford na první pozici v hodnocení značek pouhé dva body. Marcus Grönholm je v šampionátu jezdců rovněž druhý.

Závěrečnou etapu katalánské soutěže provázelo suché a slunečné počasí. Ani poslední den se tedy v horách nad letoviskem Salou neproměnil v pneumatikovou loterii. Po celých 346,43 kilometrů soutěže používaly obě posádky „suché“ pneumatiky BFGoodrich se směsí medium.

Osmatřicetiletý Gronholm odstartoval do závěrečného dne na čtvrté pozici. Nejrychlejšími časy na prvních dvou rychlostních zkouškách se posunul o jedno místo vpřed. Další dvě vítězství v druhé části dne mu v cíli zajistily náskok 16,1s před Alexem Benguem, kterého z bronzového stupínku sesadil.

„Ráno jsem jel opravdu naplno, ale Bengue se nedal,“ říká. „Nebylo jednoduché na těchto tratích jednoznačně zaútočit, protože byly hodně rychlé. Až na páteční problémy bylo všechno perfektní. Když jsem se propadl na desáté místo, nevěřil jsem, že se mohu ještě vrátit na stupně vítězů. Myslel jsem, že může vyjít tak čtvrté místo, ale nakonec je to o jedno lepší a vzhledem ke všem okolnostem je to dobrý výsledek. Nebýt malého technického problému, mohl jsem vyhrát. Už před startem jsem věděl, že bych mohl být Loebovi blízko a všichni viděli, jak rychlý Focus WRC je. Pro mne to nebylo žádné překvapení.“

Hirvonen byl po ztrátě během první etapy patnáctý a také on se posouval vzhůru průběžným pořadím. Deváté místo v cíli znamená bodový zisk pro Ford. „Focus RS měl na asfaltu rychlost a také pneumatiky BFGoodrich fungovaly spolehlivě, takže doufám, že příště budu bojovat o stupně vítězů. Dnes jsem jel tak, abych se vyhnul problémům a posunul jsem se o další dvě místa, což znamená více bodů. Nebýt pátečních problémů, mohl jsem bojovat o pódium už tady, protože pak už bylo auto znovu perfektní,“ říká.

„Třetí místo považujeme za skvělý výsledek, ať již z pohledu Marcusovy psychiky, nebo důkazu rychlosti Focusu RS,“ říká ředitel Ford TeamuRS Jost Capito.

Ředitel týmu BP-Ford Malcolm Wilson se cítí výkonem Focusu RS, při debutu na asfaltovém povrchu, velmi povzbuzen. „Marcus byl nejrychlejším jezdcem druhé i třetí etapy a až na dvě páteční rychlostní zkoušky, kdy byl zpomalen technikou, byl vždy nejhůře druhý. Vyhrál deset ze šestnácti erzet a výkon celého souboru – vůz, pneumatiky, jezdec – byl excelentní. Také Mikko předvedl dobrý výkon a zajel několik slušných časů. Zásluhou obou ztrácíme pouhé dva body na první místo v hodnocení značek,“ říká.

Matthew Wilson a Michael Orr dokončili Katalánskou rally s Focusem RS specifikace 2005 patnáctí. Kolegové z týmu Stobart VK M-Sport Jari-Matti Latvala a Miikka Anttila se stejným vozem jednu příčku za nimi. Obě posádky využily systému SupeRally.

Šampionát se nyní přesouvá přes Středozemní moře na ostrov Korsika, který bude ve dnech 7. – 9. dubna hostit Francouzskou rally. Základnou soutěže bude hlavní město Ajaccio.

Ford
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist