www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 17. května 2024, Svátek má Aneta, zítra Nataša

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 08 - IQ-Jänner Rallye

Při IQ Jänner rallye pojedou vozy S2000 poprvé o body do rakouského mistrovství

30. prosince 2007 • 13:30

Celkem bude možné ve Freistadtu obdivovat čtyři tyto nové speciály. Do Volkswagenů Polo S2000 usednou místní matadoři Andreas Waldherr a Kris Rosenberger, Fiaty Punto S2000 pak obsadí čeští piloti Jaromír Tarabus a Roman Odložilík.

Pokud by se splnilo přání výrobců automobilů, mělo by se v příštích letech v mistrovství světa v rally objevovat stále více vozů S2000 s přidaným turbem. Z důvodu snížení nákladů by měly nahradit dosavadní vozy WRC a zároveň zajistit větší rozmanitost značek v mistrovství světa. Také FIA se k tomuto názoru již dříve přiklonila.

V současnosti existují pro S2000 předpisy schválené FIA pro vozy s motory 2000 ccm. Vozy musí odpovídat předpisům pro skupinu N a musí být vybaveny dodatečným kitem, Super 2000. Přitom nejsou povolena žádná elektronická zařízení napomáhající při jízdě, jen jednotný pohon všech kol.

V Rakousku proběhla v r. 2007 premiéra takových vozů S2000 při obou posledních rallye v Horních a Dolních Rakousích. Tehdy ale ještě ne v rámci klasifikace do rakouského mistrovství. Při IQ Jänner rallye 2008 ale budou tyto vozy, co se týče rakouského šampionátu, poprvé zařazeny do divize 1 jako vozy N4 a v souladu s tím také hodnoceny.

Tak se Andreas Waldherr a Kris Rosenberger stanou bezprostředními konkurenty Raimunda Baumschlagera, Franze Wittmanna, Williho Stengga a Maria Saibela o titul rakouského šampiona. Také z české strany se zúčastní dva vozy S2000. Roman Odložilík a Jaromír Tarabus, přivezou do Mühlviertelu vůz Fiat Grande Punto S2000. Ti ale nebudou hodnoceni do rakouského mistrovství, ale do mistrovství českého a samozřejmě také do celkové klasifikace.

Armin Holenia
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist