www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 10. května 2024, Svátek má Blažena, zítra Svatava

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 08 - Neste Oil Rally Finland (JWRC+PCWRC)

Konec legendární RZ Ouninpohja

10. ledna 2008 • 07:00

Letošní Neste Oil Rally Finland bude jednou z nejatraktivnějších soutěží mistrovství světa, bude se ale muset obejít bez jedné z legendárních vložek – z harmonogramu definitivně vypadla proslulá Ouninpohja. Důvod? Rychlostní průměr.

Třiatřicetikilometrový šotolinový test byl dlouhá léta neoddělitelnou součástí finské soutěže, závodníci jej však postupem času projížděli čím dál rychleji a ke slovu se dostaly bezpečnostní předpisy. V roce 2004 totiž Peter Solberg prolétl vložkou v rekordním čase 15:15.8 minut a dostal se tak přes povolený rychlostní průměr 130 km/h. V následujícím roce tak organizátoři Ouninpohju rozsekli na dva úseky o délkách 14 a 16 kilometrů.

Loni se pořadatelé opět vrátili k původní dlouhé variantě. Oba průjezdy vyhrál Marcus Grönholm, který dosáhl rychlostních průměrů nejprve 122 a později 129 km/h. Organizátoři poté usoudili, že je vložka nebezpečná a letos poprvé ji definitivně vyřadili z programu Finské rally. „Tak rychle jako loni jsem na Ouninpohji v životě nejel. Několikrát jsme překročili rychlost 200 km/h. Na vlnách nebo horizontech, kde jsme v minulosti měli kola normálně na zemi, se tentokrát skákalo a na tradičních skocích se létalo ještě dál, než dřív,“ řekl bývalý tovární jezdec Fordu Grönholm.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist