www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 3. května 2024, Svátek má Alexej, zítra Květoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 08 - Rally Dakar - ZRUŠENO

Loprais pojede namísto Dakaru do Tuniska

23. ledna 2008 • 13:25

Jako náhradu za zrušenou dakarskou rally absolvuje v letošním roce Loprais Tatra Team Rallye OPTIC 2000 Tunisia 2008, která je součástí Mistrovství světa FIA Cross-country. Kromě toho pak tatrováky uvidíme letos minimálně ještě v jednom dalším z podniků podobného významu.

OPTIC 2000 Tunisia je renomovaným závodem světového poháru Cross-country rally, kterého se od roku 1981 pravidelně zúčastňují špičkové týmy i závodníci. Hlavním organizátorem soutěže je N.P.O - Cyril Neveu (pětinásobný vítěz Rallye Dakar v kategorii motocyklů) a Jean Christophe Pelletier. Díky jejich zkušenostem má tento podnik osobitý ráz a spolu s rallye ORPI Maroko patří mezi nejtěžší závody hned za Dakarem.

Pro ročník 2008 organizátoři navíc připravili množství novinek s cílem zvýšit počet účastníků z řad amatérů i profesionálů, zpestřit program a zvýšit celosvětové povědomí o Rallye OPTIC 2000 Tunisia. Jejich cílem je umožnit co největšímu počtu účastníků opravdové a férové závodění při zachování maximální míry bezpečnosti. Rallye Tunisia je prvním letošním podnikem na území Afriky, který se započítává do hodnocení Mistrovství světa FIA Cross-country a současně představuje jeden z hlavních podniků Mistrovství světa FIM v Cross-country.

Organizátoři, se kterými pravidelně komunikujeme, potvrzují nárůst zájmu: „Každý rok zaznamenáváme rostoucí zájem o účast v Rallye OPTIC 2000 Tunisia. Ročník 2008 bude ještě nabitější, tvrdší a těžší, než ty předchozí. Po zrušení Dakaru chce mnoho konkurenceschopných týmů závodit, takže očekáváme hojnou účast ve všech kategoriích včetně kamionů,“ uvádí Romain Pachoud odpovědný v NPO za styk s účastníky závodu.

„Jsme přesvědčeni, že je to skvělá příležitost, abychom mohli prokázat kvality Tatry,“ prohlašuje Aleš Loprais. „Dakar 2008 je za námi. Hledali jsme atraktivní pouštní alternativu s odpovídajícím mediálním pokrytím a těžkými etapami. Letos se organizátoři rozhodli závod prodloužit a dost možná jej i zavést do Libye, tak aby byl delší a ještě náročnější. Maratónské etapy Tatře vždy seděly a jsem si jist, že tento závod představuje více než optimální náhradu, která by měla ukojit naše dakarské ambice. Milujeme písek a duny, podobně jako naši fanoušci a partneři. Tunisko nabízí mnoho právě takových kilometrů.“

Tým odstartuje do rallye OPTIC 2000 Tunisia ve stejné konfiguraci, jako v případě neuskutečněného Dakaru, tedy s jedním ostrým kamionem a dvěma doprovody. „Naší výhodou je to, že máme požadovanou homologaci FIA 2008, která nám umožňuje start v prakticky libovolném závodě, který si vybereme,“ dodává Aleš Loprais.

„To, že se závod jede pod hlavičkou FIA, je pro nás garancí, že se bude dbát na to, aby vozy odpovídaly v průběhu celé rallye platným technickým nařízením, což ctíme a považujeme za důležité. Všechna naše auta jsou ve stoprocentním stavu a připravena na start, podobně jako celý tým.“

„V Tunisku jsme koncem minulého roku během testování najeli na nejrůznějších površích stovky kilometrů. Nejraději samozřejmě jezdíme v náročném písečném terénu a dunách, které dokonale prověří auto i posádku,“ uvádí navigátor Ladislav Lála. „V kabině vznikla skvělá atmosféra, navzájem si věříme a zdravě se hecujeme. Podobně funguje i celý tým. Jsem moc rád, že jsme se rozhodli právě pro tento závod. Navigace se nebojím, zdravý respekt je to správné slovo. Mám důvěru kluků i celého týmu a to je pro mně velmi důležité.“

Rallye startuje přejímkami, které proběhnou 23. dubna 2008 v jižní Francii. První etapa se pojede o dva dny později a cíl je plánován na 2. května 2008. Obrazové zpravodajství z průběhu závodu bude možné sledovat na Eurosportu. Informace o rallye budou přinášet i tištěná média a časopisy. „Opravdu se těšíme na skvělé pouštní závodění. Očekáváme, že se v našich stopách vydají i některé další konkurenční týmy,“ uzavírá Aleš Loprais.

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist