www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 3. května 2024, Svátek má Alexej, zítra Květoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 08 - Rallye Monte Carlo

Třetí den na Monte: Citroëny již jen v poloviční síle

26. ledna 2008 • 16:30

Až třetí den Rallye Monte Carlo narušil dosavadní nadvládu rudých speciálů Citroën C4 WRC. Poprvé vyhrál rychlostní zkoušku vůz jiné, než francouzské tovární stáje; konkrétně se to povedlo australskému jezdci Chrisi Atkinsonovi se Subaru, když vyhrál pětadvacetikilometrovou RZ 13. Asi nejdůležitější změnou je ale odstoupení Daniho Sorda z průběžného druhého místa.

Španělský pilot se s technickými problémy potýkal již včera, kdy si stěžoval na nefunkční diferenciál, dnes pak přišlo jako blesk z čistého nebe odstoupení kvůli porouchanému motoru. Pohonnou jednotku momentálně zkoumají týmoví technici, kteří teprve rozhodnou, zda se Sordó zítra vrátí do soutěže. Definitivně však ubyl prakticky jediný soupeř pro Mikka Hirvonena, jenž momentálně drží druhé místo. Dvouminutová ztráta na vedoucího Loeba je už prakticky nesmazatelná, Fin se proto soustředí na udržení své pozice.

Třetí místo po dnešku patří Chrisi Atkinsonovi, jenž dnes více než zdatně odrážel útoky čtvrtého Francoise Duvala. Mezi oběma jezdci je však i nadále poměrně malý odstup a jejich souboj pravděpodobně bude nejostřejším kořením závěrečné etapy Rallye Monte Carlo, která se uskuteční na klasických horských testech v okolí Monaka.

Nejrychlejší pětici uzavírá Petter Solberg, do druhé pětky i díky havárii dvojky továrního týmu Ford Latvaly už poskočily oba tovární speciály Suzuki SX4 WRC. Zejména výkony P-G Anderssona s nečekaně fungujícím vozem dnes stály za pozornost a naznačily, jak by mohl být Švéd v budoucnu rychlý. Naopak Tonimu Gardemeisterovi zbyly jen oči pro pláč, jeho vůz i dnes celou dobu trápily různé problémy. Naštěstí se ale Tonimu vždy podařilo žluté WRC dostat zpět do servisu, systém SupeRally je pro Suzuki i nadále polem neoraným.

Otázkou ale je, jak Fin za těchto podmínek přežije zítřejší etapu. Poslední velký servis celé rally totiž posádky absolvovaly po dojezdu do cíle dnešní etapy ve Valence, odkud se přesouvají do Parc Fermé umístěného v Monaku. Zítra již žádná možnost opravovat vůz mezi rychlostními zkouškami nebude, posádky mají k dispozici jen krátký „přezouvací“ servis před odjezdem na čtveřici závěrečných vložek. Úplně poslední návštěvu mechaniků jezdci absolvují před závěrečnou „formalitou“ v podobě krátké divácké rychlostní zkoušky v ulicích Monaka.

První RZ zítra startuje v 9:50, vítěze 76. Rallye Monte Carlo bychom měli znát po třetí hodině odpolední.

Další informace k Rallye Monte Carlo naleznete ZDE.

Aktuální informace, fotografie a diskuzi k soutěži nalezneteZDE.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
26.01.2008 17:20
frankie
Vynikající výkon Chrise Atkinsona. Doufám, že zítra Duvalovi nepodlehne, třetí místo by bylo pro Subaru určitě z říše snů
toplist