www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 3. května 2024, Svátek má Alexej, zítra Květoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 08 - Rallye Monte Carlo

Milan Liška si dnes konečně zazávodil

26. ledna 2008 • 20:40

První bezproblémový den má za sebou na nejstarší automobilové rally této planety česká posádka Vladimír Liška - Jaroslav Jugas. Po třetím dni letošní Rallye Monte Carlo patří jejich Mitsubishi Lancer Evo IX v absolutní klasifikaci celkové 39. místo.

Po peripetiích z prvního a druhého dne, kdy podvakrát Liška nedobrovolně spadl do záchranné sítě systému Superally, si dnes plzeňský jezdec konečně užil závodění na všech rychlostních zkouškách třetího dne. „Ráno byla mlha a na trati to dost klouzalo. O nervy byl už samotný příjezd na zkoušky kvůli úzkým cestám ucpaným diváky. První a druhou zkoušku jsme jeli raději opatrně, měli jsme hlášený led. Od třetího testu už to celkem šlo a nebýt předchozí ztráty ze Superally, byli bychom na tom někde podle našich představ,“ hodnotil sobotu v rozhovoru pro AutoSport.CZ Milan Liška.

„Přeci jenom nejsem na soutěžích MS úplným nováčkem, jel jsem třikrát v Anglii a čtyřikrát v Německu, ale tohle je úplně něco jiného a velice náročného. 'Závodit&' musíme i na přejezdech, časy jsou sice spočítány slušně, ale kvůli úzkým spojovacím cestám je to komplikované. Jinak je ale soutěž velice dobře zorganizovaná, myslí se na každý detail,“ hodnotil své dosavadní zkušenosti s úvodní soutěží MS FIA rally 2008.

„Škoda té smůly, dnes jsem si to prostě užíval,“ dodal Milan Liška a zároveň doplnil svůj pohled na poslední soutěžní den Rallye Monte Carlo. „Zítra chceme hlavně dojet. Těším se na Col de Turini, protože to je prostě v rally pojem. Velkou neznámou, která bude hrát podstatnou roli pak bude počasí.“

Český jezdec na závěr vyslovil pochvalu novým pneumatikám Pirelli, na kterých doposud nezávodil. „Jsem jimi velmi překvapen. Mají zajímavý dezén a specifické chování, které se přesně hodí pro tuto soutěž. Příznivá je i cena a jsem s nimi opravdu spokojen.“

Přesto to byla nakonec pneumatika, která se na konci dne zasloužila o dvacetivteřinovou penalizaci české posádky Liška - Jugas. „Na poslední zkoušce dne jsme dostali velmi pomalý defekt. Za normální situace bychom bez potíží dojeli až do servisu, ale fronta aut diváků nás strašně zpomalila, kolo ušlo a museli jsme ho vyměnit. Do časové kontroly jsme tak přijeli o dvě minuty později,“ uzavřel Milan Liška, v jehož hlase byl dnes i přes tuto drobnou komplikaci konečně slyšet spokojený tón.

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist