www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 3. května 2024, Svátek má Alexej, zítra Květoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 08 - Rallye Monte Carlo

Loeb popáté vítězem Rallye Monte Carlo

27. ledna 2008 • 14:00

Mistr světa Sébastien Loeb vyhrál suverénním způsobem popáté Rallye Monte Carlo. Druhý skončil finský závodník Mikka Hirvonen, který zaostal o více než dvě a půl minuty. Světový šampion z Francie se tak stal novým rekordmanem. Pátým triumfem se dostal do čela statistik.

Za sebou zanechal čtyřnásobné vítěze Sandra Munariho z Itálie, Waltera Röhrla z Německa a Tommiho Mäkinena z Finska.

„Je to něco výjimečného. Už v sobotu jsem nemusel riskovat, přesto jsem jel pro jistotu pořád rychle. Dnešek už byl v klidu, soustředil jsem se, abych se vyvaroval chyb,“ řekl Loeb, který vyhrál deset z 19 zkoušek, dnes už ale žádnou.

Třiatřicetiletý Loeb v Monte Carlu prohrál od roku 2003 jen jednou, když se před dvěma lety musel sklonit po nehodě před svým velkým soupeřem posledních let Marcusem Grönholmem z Finska.

Letos mu nepatrně nahrálo odstoupení týmového kolegy Daniho Sorda ze Španělska, který ale už v době svého sobotního vyřazení ztrácel na druhém místě skoro minutu. Sordo se dnes do závodu vrátil, ale s penalizacemi skončil až jedenáctý.

Grönholmův nástupce na postu týmové jedničky Fordu Hirvonen neměl šanci suveréna světové rally dohnat. Třetí místo v Monte Carlu obsadil s tříminutovým mankem Australan Chris Atkinson se subaru. Ten po devatenácti rychlostních zkouškách a 365 měřených kilometrech porazil o pouhou sekundu Belgičana Francoise Duvala s fordem, který v závěrečném dnu vyhrál čtyři z pěti testů. Prvních bodů se v úvodní soutěži roku dočkal nováčkovský tým v MS Suzuki, pro který vybojoval osmou pozici Švéd Per-Gunnar Andersson.

Loeb zahájil impozantním způsobem cestu k pátému titulu mistra světa za sebou. I to by pro něj znamenalo samostatné vedení v historických statistikách. Zatím se o ně dělí s finskými legendami Mäkinenem a Juhou Kankkunenem.

Už dávno vládne Loeb světové rally podle počtu vítězství, kterých má nyní na kontě 37. A jelikož úvodní závod sezony ukázal, že po Grönholmově odchodu nemá v MS rovnocenného soupeře, hrozí šampionátu výrazně jednostranný průběh.

Na to upozornil i bývalý německý pilot a čtyřnásobný vítěz z Monte Carla z osmdesátých let Röhrl. „Tehdy mohlo vyhrát tak patnáct lidí. Dneska bohužel jen jeden. Je škoda, že Sébastien Loeb nemá naprosto žádnou konkurenci,“ řekl Röhrl, který rally vyhrál v letech 1980, 1982, 1983 a 1984, pokaždé v jiném voze.

Fotogalerie z Rallye Monte Carlo

Informace, fotografie a videa z průběhu Rallye Monte Carlo.

ČTK
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist