www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 2. května 2024, Svátek má Zikmund, zítra Alexej

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

IRC 08 - Belgium Ypres Westhoek Rally (ME)

Ypres Rally chystá dvaačtyřicetikilometrovou bombu

2. února 2008 • 01:00

Do dalšího ročníku belgické Ypres Rally sice ještě zbývá řada měsíců, pořadatelé však již nyní poodkryli tvář letošní tratě asfaltové klasiky. Ypres se má konat koncem června a kromě domácího belgického mistrovství přivítá stejně jako loni také posádky seriálů mistrovství Evropy a Intercontinental Rally Challenge.

Přípravy jsou nyní v plném proudu. Pořadatelé si dali úkol zatraktivnit soutěž ještě více, než tomu bylo v minulosti. Chtějí nabídnout hodnotnější soutěž jak pro jezdce, tak pro diváky, kterých loni díky novým speciálům kategorie Super 2000 rapidně přibylo. Z hlediska posádek spočívají nejdůležitější změny v hodně pozměněné trati.

„Během posledních pěti let jsme na naší rally změnili prakticky všechno,“ řekl André Bostyn, prezident pořádajícího autoklubu. „Ale rozhodně jsme se se změnami nezastavili, chceme posádkám nabídnout zejména dlouhé rychlostní zkoušky. Už loni jsme představili šestadvacetikilometrový úsek, který vznikl spojením dřívějších testů Mesen a Sauvegarde. Letos jdeme ještě dál – díky ochotě měst Heuvelland, Mesen a Comines-Warneton se nám podařilo sestavit vložku dlouhou celých 42 kilometrů!“

Tato zkouška nahradí někdejší test Heuvellandstage, jehož některé úseky jsou do nové „bomby“ zahrnuty. Na více než čtyřech desítkách kilometrů se posádky budou moci těšit na směsici rychlých, úzkých i technických pasáží. Zkrátka všeho, co belgické silnice nabízejí. Bude zajímavé sledovat, jak si na náročných tratích belgické Ypres Rally budou posádky počínat. Loni se nejlépe dařilo překvapivě italskému jezdci Lucovi Rossettimu, pro nějž se jednalo o premiérové vystoupení ve Flandrech. Mezi největší favority ale bude patřit i Freddy Loix, který letos pojede s Peugeotem 207 S2000. Stane se rychlý Belgičan historicky prvním jezdcem, který si z Ypres odveze již páté vítězství?

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
02.02.2008 13:30
John - moderátor
Ypres: Je to tak, jak to říkal Mirovi Pavel. Navíc je komplikace i v tom, že na rozdíl od domácích nevíš, jestli si to můžeš v zatáčce zavěsit (skryté kameny), blbě se ti odhaduje, kdy máš jít na brzdy, asfalt docela klouže a večer je třeba navíc hodně nízké slunce, které ti pere do obličeje a svítí do desíti do večera. Pro zahraniční posádky žádná lehká záležitost.
02.02.2008 12:58
Mirekfric
Co říkal Dreky, tak je nejhorší orientace, protože tam nejsou žádné orientační body, většina zatáček a odboček je úplně stejná a jsou jen mezi poli a ohradami. Co jsme viděli, tak chyby tam dělali všichni, jen to mělo různé následky. A na 42 km bude těch odboček tak 150...
02.02.2008 11:23
Karbonyl - moderátor
Ono Ypres se svýma rovinkama z televize vypadá jako brnkačka, ale věřím, že z auta je to pořádný záhul.
02.02.2008 09:15
Firestone
to Pluto:
No ja myslim, ze se urcite najdou taci, kterym bude vyhovovat system dlouha rovinka na vytoceny posledni rychl. stupen -> 90 leva/prava :-)
02.02.2008 01:10
Pluto - moderátor
Kilometry přidali. Podaří se přidat i zatáčky?
toplist