www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 9. května 2024, Svátek má Ctibor, zítra Blažena

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 08 - Galway International Rally

Higginsova stíhací jízda na Galway Int. Rally

5. února 2008 • 07:00

Mark Higgins vyhrál úvodní podnik letošního seriálu Irish Tarmac Rally Championship, Galway International Rally. Šestatřicetiletý jezdec se na čelo průběžné klasifikace dostal až na poslední rychlostní zkoušce, kde přeskočil do té doby vedoucího Tima McNultyho. Higgins si tak o dvě příčky polepšil ve srovnání s loňským ročníkem; tehdy skončil třetí za Marcusem Grönholmem, který v Irsku startoval z testovacích důvodů, a za stříbrným Garethem MacHalem.

Jeden z favoritů a zároveň šéf týmu spravujícího Higginsovu Imprezu WRC S12, Derek McGarrity, nakonec proti původním plánům do soutěže nenastoupil, dlouho se v rally ale neohřál ani Gareth MacHale, jenž dostal startovní číslo 1. Stejné číslo měla i rychlostní zkouška, na které Ir po návštěvě příkopu kvůli poškozenému řízení svého Focusu WRC06 skončil. Potíže se na tomto testu nevyhnuly ani Higginsovi, jenž dojel skrz defekt na šestadvacátém místě.

I další vložky se nesly v docela „divokém“ duchu - RZ 3 byla zrušena kvůli nečekanému přídělu sněhu a ledu, čímž v harmonogramu nastalo více než padesátiminutové zdržení, další minuty pak naběhly i na čtvrté vložce, která byla přerušena po havárii Imprezy WRC S12 Stephena Murphyho. Po stejné vložce odstoupil i norský mladík Andreas Mikkelsen, na vině byl poškozený tlumič na jeho focusu. Technické problémy měl i Eugene Donelly, který poprvé startoval se subaru s pravostranným řízením.

Timu McNultymu zhasl motor na startu RZ 8, přesto ukončil první etapu na vedoucí pozici s více než půlminutovou rezervou na Higginse. Další den bylo mokro a opět se místy objevil sníh, což lépe sedlo Higginsovi; jen na první sekci stáhl svou ztrátu na vedoucí pozici o více než třetinu. Ve skupině N nastala změna na RZ 10, kdy odpadl do té doby vedoucí Colm Murphy.

Higgins i nadále pokračoval ve svém tlaku a před startem posední vložky jej od McNultyho dělila pouze jedenapůlsekundová ztráta. Pátá Higginsem vyhraná vložka druhé etapy nakonec rozhodla o vítězi celé soutěže, McNulty „dostal“ více než půl minuty. Na třetím místě už s velkou ztrátou dojel Eamonn Boland, kterého nezastavila ani zlomená řadící páka na RZ 14. Neposlušné transmise nakonec vyřadily Donnellyho, naopak úspěšně dojel při svém druhém asfaltovém startu s MG S2000 Roy White.

Galway International Rally
1.Mark Higgins-Rory KennedyGB/IRLSubaru Impreza WRC S12A81:36:02.8
2.Tim McNulty-Eugene O'DonnellIRLSubaru Impreza WRC S11A8+15.7
3.Eamonn Boland-Damien MorrisseyIRLSubaru Impreza WRC S12A8+3:15.2
4.Aaron MacHale-Killian DuffyIRLFord Focus RS WRC 04A8+4:02.6
5.Kevin Kelleher-Martin KelleherIRLMitsubishi Lancer Evo IXN4+7:59.0
6.John McGlaughlin-Crawford HendersonGBMitsubishi Lancer Evo IXN4+9:20.7
7.Garry Jennings-Damien ConnollyGB/IRLMitsubishi Lancer Evo IXN4+9:33.0
8.Jonathan Greer-Jonathan HartGBMitsubishi Lancer Evo IXN4+9:44.7
9.Roy White-Stephen McAuleyIRL/GBMG S2000N4+20:09.9
10.Brendan Cumiskey-Peter O'TooleIRLMitsubishi Lancer Evo IXN4+10:36.5

Další informace ke Galway International Rally naleznete ZDE.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist