www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 6. května 2024, Svátek má Radoslav, zítra Stanislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 08 - Uddeholm Swedish Rally (PCWRC)

Flotila Fordů přišla o Solberga, stále ale drží stupně vítězů

9. února 2008 • 18:30

Včerejší unifikovaná Top 4 jezdců s Fordy Focus WRC byla dnes rozbita, když do té doby třetí Henning Solberg poslal na RZ 11 svůj vůz do příkopu. Přesto se zbývajícím jezdcům startujícím s vozy s modrým oválem ve znaku daří úspěšně držet kompletní pozice na stupních vítězů. Naopak trudomyslná nálada po neúspěšném včerejšku i nadále panuje u Citroënu, když už podruhé musel odstoupit Sébastien Loeb.

Ten dnešní etapu začal ve velkém stylu, na RZ 9 mu sekundoval překvapivě pouze jeho týmový kolega Sordó, který i v dalším průběhu zajížděl nad očekávání dobré časy. Pozornost se ale zkraje etapy upřela i na dalšího jezdce s Citroënem, konkrétně na privátního jezdce Conrada Rautenbacha se starší Xsarou. Ten totiž dostál své pověsti a s vozem tentokrát havaroval už na přejezdu k rychlostní zkoušce. Na třetí místo se prodral Galli, který sváděl těsný souboj s Henningem Solbergem. Na desáté vložce se nejrychlejší časem poprvé blýskl Sordó, smůlu měl s produkčním Mitsubishi jedoucí Sousa, který šel přes střechu.

Jak již bylo zmíněno v úvodu, na poslední vložce první sekce havaroval Henning Solberg, do závěje se podíval také Toni Gardemeister, jemu se ale povedlo dostat vůz zpět na trať. V polovině etapy přišel první „velký“ servis, v něm kvůli poruše motoru odstoupil Sébastien Loeb.

V této chvíli se již naplno začala projevovat obleva, která z rychlostních zkoušek odstranila poslední zbytky sněhu, což bylo nepříjemné zejména s blížícími se druhými průjezdy rychlostních zkoušek. Právě dvanáctá rychlostní zkouška se stala obětí rozmarů počasí, byla zrušena stejně jako celý zbytek Swedish Rally pro účastníky švédského mistrovství. RZ 13 zůstala beze změn, prakticky všichni jezdci si však stěžovali, protože museli na pneumatikách s hroty absolvovat vložku, která obsahovala i poměrně rychlou a nebezpečnou pasáž na asfaltu. Možná i to pomohlo asfaltovému specialistovi Danimu Sordovi k dalšímu nejrychlejšímu času.

Poslední vložka dnešního dne nejvíce zamíchala pořadím v hodnocení produkčních vozů. Do té doby suverénně vedoucí Patrik Sandell s peugeotem udělal asi dva kilometry po startu hodiny a vylétl z trati. V závěji ztratil více než dvě minuty a momentálně mu patří čtvrté místo zhruba šestnáct sekund za naším Martinem Prokopem. Stříbrnou pozici drží Jari Ketomaa, do vedení se posunul Juho Hänninen. Perličkou je i vyhodnocení soutěže o nejdelší let na populárním skoku na rychlostní zkoušce Vargaasen; přes Colin’s crest se nejodvážněji přehoupl Khalid Al-Qassimi, jenž dolétl na metu 36 metrů.

Na programu posledního dne Švédské rally je stejně jako dnes šestice rychlostních zkoušek, jejichž souhrnná délka je bezmála sto kilometrů. Podle prognóz by mělo během noci do Švédska dorazit trochu chladnější počasí.

Další informace k Uddeholm Swedish Rally naleznete ZDE.

Onboardy a videorozhovory s jezdci z druhé etapy

Výsledky ON LINE

Diskuse k soutěži

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist