www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 08 - Uddeholm Swedish Rally (PCWRC)

Martin Prokop podlehl v boji o třetí příčku Sandellovi

11. února 2008 • 02:00

Až na závěrečné rychlostní zkoušce Švédské rally přišla posádka týmu Jipocar Racing Martin Prokop – Jan Tománek o senzační třetí příčku klasifikace produkčních vozů. Nad jejich síly se ukázal být domácí pilot Patrik Sandell s peugeotem. Přesto i čtvrté místo a dvanáctá příčka absolutní klasifikace je na specifickém povrchu výsledkem z říše snů.

Počasí i poslední den Švédské rally nastavilo organizátorům odvrácenou tvář. Region Värmland nadále ovládaly teploty nad nulou, což se samozřejmě promítalo do kvality tratí. Vše vygradovalo zrušením další zkoušky, druhého průjezdu šestnáctikilometrové zkoušky Ullen (RZ18).

Snaha Martina Prokopa byla před posledními pěti zkouškami jasná. Pokusit se za svými zády udržet domácího jezdce a lídra produkční kategorie z úvodu soutěže Patrika Sandella. To se českého jezdce nedařilo podle představ a po sekci tří vložek se Švéd dostal 1.4 sekundy za jihlavského jezdce. Ten však nesložil zbraně, na dalším desetikilometrovém testu podlehl Sandellovi jen o dvě desetiny, ale v samotném finiši se musel s vysněným umístěním na stupních vítězů rozloučit. Přesto pozice nejrychlejšího „neseveřana“ v produkčním voze dokladuje obrovskou hodnotu výsledku.

„Samozřejmě jsem v duelu se Sandellem nevzdali, což bylo znát na kratších zkouškách, které jsme absolvovali v relativním kontaktu. Ale na nejdelším testu dne nám vždy výrazněji ujel. Dostali jsme vždy více než deset sekund, což rozhodlo,“ litoval Martin Prokop.

„Charakter vložek třetího dne se proti předchozím nezlepšil. Ráno bylo ještě trochu sněhu, ale druhé průjezdy byly kompletně na šotolině. To si vyžádalo i zrušení jednoho testu. Prostě v tomto směru soutěž vůbec nevyšla,“ dodal.

„Z celkového výsledku však převládá spokojenost. Soutěž jsem absolvovali v maximálním tempu, bez jezdeckých chyb, výtečně fungovalo po celý závod i auto. Určitě je to dobrá výchozí pozice do dalších produkčních závodů, psychicky nás to posílí i před Mexikem,“ uzavřel hodnocení Martin Prokop.

Jipocar Racing
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist