www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 3. května 2024, Svátek má Alexej, zítra Květoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 08 - Rally Dakar - ZRUŠENO

Dakar se stěhuje do Jižní Ameriky

12. února 2008 • 09:00

Organizátoři tradičního pouštního maratónu, Rally Dakar, na včerejší tiskové konferenci oznámili, že se v roce 2009 dálková soutěž opět uskuteční. Ta letošní byla kvůli hrozbám teroristických útoků na území Mauretánie den před startem zrušena. Aby se ale podobná situace v budoucnu neopakovala, rozhodli se pořadatelé opustit africký kontinent – příští „Dakar“ se uskuteční na území jihoamerických zemí Argentiny a Chile.

Soutěž bude stejně jako v minulosti vypsaná pro kategorie motocyklů, automobilů i kamiónů. Start je naplánován na 3. ledna a uskuteční se v hlavním městě Argentiny Buenos Aires. Tam bude 18. ledna i cíl, mezi tím však závodníci absolvují smyčku, na které budou vytýčeny měřené úseky o celkové délce 6000 kilometrů.

„Na trase nové soutěže budou zkoušky, kterém svým charakterem odpovídají úsekům známým z Dakaru. Zároveň se ale dostaneme do míst, která poskytují nové podmínky a terény, na jakých se doposud nejelo,“ řekl ředitel maratónu Étienne Lavigne.

Ten zároveň uvedl, že posádky, které byly přihlášeny na letošní zrušený ročník Dakaru, budou při přihlašování na jihoamerický podnik upřednostněny. Je ale otázkou, zda může argentinsko-chilská soutěž počítat s bohatou účastí známou z Dakaru. Přeci jen náklady spojené s logistikou a přepravou výrazně navýší rozpočty evropských týmů, která v Africe vždy tvořily podstatnou část startovního pole.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist