www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. května 2024, Svátek má Ivo, zítra Zbyšek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 08 - Corona Rally México (JWRC)

Mexiko nebude pro Prokopa snadnou procházkou

28. února 2008 • 07:00

Martin Prokop s Janem Tománkem mají za sebou dva dny seznamovacích jízd Mexické rally, která otevře jejich pouť juniorským šampionátem. Martin Prokop při výběru letošního kalendáře upřednostnil Mexiko před Jordánskem. Sice tady v minulé sezoně trénoval, jeho současný pohled na celý závod se však hodně změnil.

„Trochu jsme pozapomněli na ty horší úseky a představovali si pouze ty pěkné pasáže trati. Seznamovací jízdy nás však vrátily na zem. Pátek je v tomto směru ještě pěknější, ale rychlostní zkoušky druhé a třetí etapy jsou hodně rozbité. Až mě to trochu zaskočilo. Mexická soutěž bude hodně náročná na techniku a zejména pneumatiky, bude asi rozhodovat, jak se kdo vypořádá s defekty.

Nicméně to bude stejné pro všechny, ale celkově bude tento závod těžší než třeba Sardinie či Řecko, které jsem doposud považoval za nejhorší v šampionátu.

Trápí mě hlavně množství volných kamenů, měkkého podkladu a různých betonových mostků. Nerad bych se dočkal toho, že bude rozhodovat pouze vytrvalost, prostě jak kdo trať pouze přejede, nicméně to hrozí,“ popsal své pocity Martin Prokop.

Vzhledem k náročné logistice mexického startu musel Jipocar Racing vypustit tradiční test, a tak si Martin Prokop vyzkouší předepsané pneumatiky Pirelli až na shakedownu. „Doufám, že to nebude stejná směs, jakou jsme jezdili v juniorech před dvěma lety. Kola nebyla kvalitní, bývalo hodně defektů. Ale to se ukáže až při soutěži,“ uvedl jihlavský pilot.

Specifikem Mexické rally je vysoká nadmořská výška. Většina rychlostních zkoušek se nachází nad hranicí 2000 m. n. m. „S atmosférickým motorem nelze nijak laborovat. Už v tréninku jsme zažili, že se chvílemi jelo jako na nákup, ale s tím nikdo nic nenadělá. Je to velké specifikum. Jen doufám, že nás to pak nebude o to víc nutit závodit s kopce,“ přiznal Prokop, jenž patří k devítce pilotů, kteří zahájí juniorskou sezonu právě v Mexiku. „Pokud jeden vypadne, ostatní budeme na bodech. To však určitě není naše taktika,“ dodal žertem.

Jipocar Racing
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
29.02.2008 09:40
pet
Hlavně že ta kola jsou kulatá a dovezou je k bodům, jinak je mi putýnka jestli jsou hezká, krásná, nebo růžová?!
28.02.2008 19:42
krb
já jsem asi divný ale mě se ty válečné barvy na citrónu i micáku líbí
:-D
28.02.2008 13:42
Karbonyl - moderátor
Fakt divné....
28.02.2008 13:37
Pluto - moderátor
Ty kola jsou asi vyprodej od Fiatu :o)
28.02.2008 13:27
dufs
Opravdu nic moc ale co ty kola to je hnus ble fuj
28.02.2008 11:05
Mirekfric
Ach jo, oni přelepili i C2 :-(
toplist