www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. května 2024, Svátek má Ivo, zítra Zbyšek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 08 - Corona Rally México (JWRC)

Loeb nakonec bez penalizace! (UPDATE)

28. února 2008 • 23:45

Sportovní komisaři na Mexické rally včera rozhodli o udělení pětiminutové penalizace pro Sébastiena Loeba. U jeho Citroënu C4 WRC na oficiálním shakedownu vypověděl službu motor a francouzský tým se rozhodl pohonnou jednotku vyměnit. Stáj doufala, že se tento úkon obejde bez trestu, sportovní komisaři byli ale jiného názoru.

Jejich rozhodnutí vzešlo z dlouhé debaty s technickými delegáty, během které se vyjasňoval výklad poněkud nepřesných a nejednoznačných pravidel pro mistrovství světa. Hlavním tématem bylo párování komponentů mezi jednotlivými soutěžemi; v podobné situaci se ocitl mezi Monte Carlem a Švédskou rally i Loebův stájový kolega Sordó; tehdy ale šlo o poměrně jasný případ, kdy nebylo o případném neudělení penalizace potřeba dlouho diskutovat.

Tentokrát je situace poněkud komplikovanější. Jako směrodatné se nakonec vzalo stanovisko hlavního technika, podle něhož by se penalizace neudělila v případě, že by Citroën nahradil motor v Loebově voze hned po Švédské rally. To se ale nestalo – v Loebově autě zůstal původní agregát a Mexiko se tak podle všeho stalo třetí soutěží spárovanou s Monte Carlu a Švédskem. Vzhledem k tomu se komisaři rozhodli pro udělení pětiminutové penalizace, podobně jako u Sorda ve Švédsku. Tým má možnost se proti rozhodnutí odvolat.

UPDATE: Podle informace, kterou jsme dnes nad ránem obdrželi z Mexika, nakonec tým Citroën opravdu vrátil do Loebovy C4 WRC původní motor, takže by se celá záležitost měla pro francouzský tým obejít bez zmiňované penalizace.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
29.02.2008 18:56
ajaj
Jsou-li tři soutěže do páru, nedivím se, že toto černé kolečko (S2000) je bílý čtverec (N4). Já fakt francouzsky nerozumím.
29.02.2008 09:44
pet
Je to magořina. Je přeci jedno, kdy se motor vymění, jestli po Švédsku nebo před Mexikem, pořád je to mezi cílem a následujícím startem. Asi jsou ty chytrý lidi z jiný planety.
toplist