www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 7. května 2024, Svátek má Stanislav, zítra Den vítězství

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 08 - Corona Rally México (JWRC)

Poslední den Mexika bez zásadních změn

2. března 2008 • 22:00

Poslední den Corona Rally México svou délkou v porovnání s předchozími etapami plnil roli jakéhosi formálního doplňku, což ve finále ještě umocnilo také dodatečné zrušení dnešního nejdelšího testu z důvodů problémů s diváky. Přesto došlo v širší špičce na změnu absolutního pořadí, včerejší podoba stupňů vítězů v pořadí Loeb, Atkinson, Latvala však zůstala zachována.

Do čtveřice dnešních rychlostních zkoušek bez jediné servisní pauzy vletěl s největší vervou Jari-Matti Latvala. Bylo to pochopitelné; vedoucí Loeb neměl kam spěchat, druhý Atkinson se na této pozici také nevyhřívá příliš často a soustředil se na bezpečné dojetí do cíle. Latvala však patrně neskousl včerejší problémy s turbem, které jej stály celkové vedení, a tvrdě zaútočil na Australana, kterého měl ráno před sebou s minutovým odstupem. Latvala mu na prvním dnešním testu „nadělil“ čtrnáct sekund a vyslal jasný signál, že se myšlenky na stříbro úplně nevzdal.

Vzápětí ale přišla studená sprcha v podobě oznámení o zrušené RZ 18, která svou délkou dávala Finovi další šanci smazat část manka na Atkinsona. Poté, co ve hře zůstala pouze jediná klasická vložka a závěrečná krátká speciálka v Léonu, bylo jasné, že pořadí na prvních třech pozicích může ohrozit již jen technický problém nebo fatální chyba některého z aktérů. Rozehraná ale stále byla bitva o čtvrté místo.

O ni se včerejším výkonem postaral zejména Henning Solberg, který sympatickými časy překonal i jedničku továrního Fordu Mikka Hirvonena. Mladý Fin se dnes ale konečně probudil a zajížděl časy srovnatelné s Latvalou. Hirvonen na první ranní vložce podstatně snížil Solbergův náskok, o celé bitvě ale nakonec rozhodla RZ 19, kde Nora postihl defekt, který se navíc postaral i o poškození tlumiče. Hirvonen šel do závěrečné divácké vložky s náskokem 2,5 sekundy, technické problémy na Henningově autě ale nakonec dopředu vyloučily nějaký pokus o zvrat.

Téměř zcela stabilizovaná situace byla v kategorii juniorů. O svou pozici se nakonec asi nejvíce bál Michal Kosciuszko, kterého i dnes sužovaly potíže s motorem jeho swiftu. O jedinou změnu pořadí mezi piloty JWRC se nakonec postaral Ital Fanari, který se dnes se svým Citroënem C2 R2 do cíle doslova dobelhal; nakonec z toho po celkově hodně rozpačitém mexickém vystoupení profitoval náš Martin Prokop, který si z amerického kontinentu odváží dva body za předposlední, sedmé místo mezi účastníky juniorského mistrovství.

Mistrovství světa nyní i nadále zůstává za Atlantickým oceánem. Za čtyři týdny se na jihoamerickém kontinentu pojede šotolinová Rally Argentina, která bude hostit druhý dál „produkčního“ seriálu PC WRC.

Další informace ke Corona Rally México naleznete ZDE.

Diskuze k Corona Rally México ZDE.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist