www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 7. května 2024, Svátek má Stanislav, zítra Den vítězství

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 08 - Corona Rally México (JWRC)

Ford si v Mexiku upevnil vedení v šampionátu značek

3. března 2008 • 15:00

Dvojnásobný bodový zisk si připsal BP Ford Abu Dhabi World Rally Team po první šotolinové soutěži letošní sezony. Jari-Matti Latvala a Miikka Anttila dojeli v Mexické rally třetí, Mikko Hirvonen a Jarmo Lehtinen s druhým Focusem RS WRC čtvrtí. Ford vede v sezoně, kdy se pokouší získat třetí titul mistra světa v řadě, s dvanáctibodovým náskokem tabulku hodnocení značek. Hirvonen je i nadále o bod v čele šampionátu jezdců, Latvala je třetí, pět bodů za svým týmovým kolegou.

Úvodní šotolinová soutěž letošní sezony byla tvrdou prověrkou. Během svých 331,45 kilometrů přinesla nejeden dramatický moment. V horách centrálního Mexika nedaleko města Leon se jelo v nadmořských výškách přes 2000 metrů a nejvyšší bod ležel nad hranicí 2700 metrů nad mořem. Řidší vzduch znamenal problémy pro motory vozů, které ztrácely až 25% svého obvyklého výkonu.

Latvala byl po prvním dni na čele průběžné klasifikace, ale problémy s přívodní trubkou turba během druhé etapy ho stály drahocenný čas ztrátu dvou pozic. Do posledního dne startoval jako třetí a protože neměl šanci na posun vzhůru pořadím, ani ho zezadu nikdo neohrožoval, mohl projet poslední tři měřené úseky svým tempem (druhá rychlostní zkouška dne byla zrušena kvůli bezpečnosti diváků).

„Je to pro mě důležitý výsledek a také pro tým je to z hlediska šampionátu dobré,“ říká dvaadvacetiletý Fin. „Dosáhl jsem svého cíle a dojel jsem na stupních vítězů. Škoda včerejších problémů, protože jsem mohl bojovat o vítězství. Když se ale na všechno podívám s nadhledem, byl to dobrý víkend a nemám si na co stěžovat. Nejdůležitější je, že jsem byl schopen držet krok s Loebem a doufám, že to tak bude i v budoucnu.“

Hirvonen odstartoval do závěrečné etapy z pátého místa. Jeho výsledek poznamenaly páteční a sobotní defekty, stejně jako nevýhodná startovní pozice během prvního dne. Čtvrtou pozici měl ráno nadosah a nejrychlejším časem na předposlední rychlostní zkoušce soutěže se nakonec posunul před Henninga Solberga. Na posledním úseku se Nor dostal do problémů a Hirvonen své čtvrté místo uhájil.

„Pokoušel jsem se před Henninga dostat, ale když zrušili RZ18, usoudil jsem, že už před námi není dost kilometrů na to, abych to dokázal,“ říká sedmadvacetiletý Fin. „Naštěstí pro mne měl ale problém a jsem rád, že jsem po tak náročném víkendu aspoň čtvrtý. Prostě to nebyla moje soutěž. Jari-Matti a Loeb byli hodně rychlí a nestačil jsem na ně.

Budu muset přijít na to proč, nebo se rozloučím se šancí na titul. Měl jsem smůlu na defekty a za těchto okolností je čtvrté místo dobré. Doufám, že jsem si vybral nejhorší soutěž sezony a teď už to bude jenom lepší. Bohužel pojedu v pátek první i v následující Argentině, ale na druhou stranu je dobrý pocit být v šampionátu stále první.“

Ředitel týmu BP Ford Abu Dhabi Malcolm Wilson hodnotí Mexickou rally: „Po všem co nás potkalo jsme z toho vyšli se skvělým výsledkem a upevnili si vedení v hodnocení značek. Že je Mikko i po všech svých problémech stále ve vedení šampionátu jezdců je něco, na co by si v pátek večer málokdo vsadil. Jsem rád, že jsme prokázali naši rychlost a byli jsme ve vedení. Je to slibné před další šotolinovou soutěží v Argentině, která nás čeká koncem měsíce.“

Ředitel motorsportu evropského Fordu Mark Deans byl rovněž výsledkem potěšen. „Byla to první šotolinová soutěž sezony a Focus RS WRC prokázal svoji rychlost na nezpevněném povrchu, který celému šampionátu dominuje. Mezi sedmi nejlepšími najdeme pět Focusů RS a tým BP Ford Abu Dhabi je ve vedení obou průběžných tabulek. Myslím, že je to skvělý začátek roku,“ říká.

Protagonisté šampionátu WRC zůstávají i nadále na americkém kontinentu. Město Villa Carlos Paz bude ve dnech 27. – 30. března hostit šotolinovou Argentinskou rally.

Martin Linhart
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist