www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

IRC 08 - Istanbul Rally (ME)

Jan Kopecký před startem Istanbul Rally

20. března 2008 • 10:10

Posádka týmu Motorsport Kopecký ve složení Jan Kopecký-Petr Starý se zúčastní první dubnový víkend Istanbul Rally v Turecku, úvodní soutěže mezinárodního seriálu Intercontinental Rally Challenge.

Prioritou Jana Kopeckého v první polovině sezóny 2008 jsou především starty v soutěžích zařazených do seriálu Intercontinental Rally Challenge s vozem specifikace S2000. V kalendáři plánovaných startů jsou zařazeny Istanbul Rally, Rally de Portugal, Ypres Westhoek Rally v Belgii a Rally Russia.

Závěrečnou fázi příprav na šotolinovou soutěž zahájil tým Motorsport Kopecký testem funkčnosti vozu Peugeot 207 S2000 v okolí Kostelce nad Orlicí. Tento vůz bude mít Jan Kopecký k dispozici nejenom v Turecku, ale i na dalších soutěžích seriálu IRC, kterých má tým Motorsport Kopecký v plánu se zúčastnit.

Krátký asfaltový test nahradil kvůli nepřízni počasí plánovaný šotolinový test v okolí Červené Vody, který měl mít především za úkol ověřit základní nastavení vozu pro tureckou soutěž. Vydatné sněžení však znemožnilo uskutečnit test v původně plánované lokalitě, neboť povrch testovacího úseku změnil výrazně charakter.

Šotolinový test byl rovněž plánován jako první výraznější zatěžkávací zkouška vozu Peugeot 207 S2000, který má tým Motorsport Kopecký k dispozici již v barvách partnerů týmu. Těm dominují pochopitelně loga obchodních značek produktů hlavního partnera, společnosti Federal Mogul. Významnější objem kilometrů čeká na soutěžní speciál v důsledku změny počasí oproti původním předpokladům tedy až na tureckém území.

„Samozřejmě si uvědomuji, že šotolinový povrch testovacího okruhu v okolí Červené Vody je hodně odlišný od povrchu rychlostních testů, které nás čekají v okolí Istanbulu. Pochopitelně lze očekávat i výrazně jiné klimatické podmínky, nicméně by bylo pro mě hodně prospěšné, kdybych mohl absolvovat šotolinový test alespoň v této lokalitě. V Turecku nebudeme mít možnost významněji testovat před samotnou soutěží a testovací úsek s obdobným povrchem není v dostupné vzdálenosti k dispozici.

V letošním roce mám odjeto výrazně méně rychlostních zkoušek než v předchozích sezónách a v Mexiku jsem soutěžních kilometrů odjel bohužel minimum, proto jsem opravdu rád za každý odjetý kilometr v soutěžním voze. Dnešní náhradní test na zasněženém asfaltovém povrchu nemá pro tureckou soutěž žádný význam, ale ověřili jsme si alespoň funkčnost soutěžního vozu a já se budu s nastalou situací muset v Turecku velmi rychle vypořádat,“ řekl pilot Jan Kopecký.

„Istanbul Rally bude bezpochyby velmi náročnou šotolinovou soutěží, ale věřím, že premiéru v přípravě vozu specifikace S2000 před soutěží tým Motorsport Kopecký zvládne. V plánovaných čtyřech startech v první polovině letošní sezóny převažují šotolinové soutěže, neboť právě na tomto povrchu má Jan odjeto v jeho kariéře výrazně méně kilometrů. Jiná cesta než zlepšování se získáváním zkušeností v těžkých rychlostních zkouškách na daném povrchu neexistuje. Na start v Turecku se těšíme a velmi rádi bychom kvalitním výsledkem dali zapomenout na nepovedený start do sezóny v Mexiku, kde se po osmi kilometrech úvodní erzety zastavil motor pronajatého vozu,“ dodal vedoucí týmu Josef Kopecký.

Motorsport Kopecký
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
20.03.2008 20:38
Hrazda
Design nic moc, ale na to se v rally nehraje. Hlavně ať to klukům jede. Přeji hodně štěstí v Turecku a pódium.
20.03.2008 12:01
Mirekfric
Souhlas, tohle je takové splácané :-(
20.03.2008 11:49
Karbonyl - moderátor
Design na puntu byl teda o světelné kilometry lepší :-(
toplist