www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 4. května 2024, Svátek má Květoslav, zítra Klaudie

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 08 - Valašská Rally

Valaška po první etapě: Kresta potvrzuje roli favorita

29. března 2008 • 00:30

První etapu druhého dílu Mezinárodního mistrovství České republiky v rally, populární Valašky, zcela ovládl téměř domácí jezdec Roman Kresta. Z pětice dnešních rychlostních testů vyhrál čtyři, ten závěrečný mu unikl jen o pár desetin, když jej poprvé porazil úřadující český mistr Václav Pech. Ten je po dnešku třetí, mezi něj a vedoucího Krestu se ještě vklínil s dalším mitsubishi jedoucí Pavel Valoušek.

Úvod soutěže se odehrál na patnáctikilometrové RZ Kelč, kterou Kresta a Valoušek zajeli v na desetinu shodném čase. S několikasekundovým odstupem následovali Trojan, Pech a Peták s nejrychlejším vozem kategorie S2000. Prakticky stejná situace se opakovala i na druhé podstatně techničtější vložce Lhota, obsahující náročné pasáže v okolí přehrady Bystřička. Kresta zde utekl Valouškovi o více než deset sekund, propad o čtyři místa prodělal kvůli nefunkčnímu interkomu Trojan.

Do druhé sekce už bez výjimky všechny posádky vyrazily se světelnou rampou; opět zamířily na rychlý Kelč, který byl po následující Bystřičce ve třetím průjezdu naplánován také jako závěrečná zkouška dnešního dne. Během těchto tří testů se situace na špici víceméně stabilizovala, první změny se udávaly až ke konci první desítky. Pěkně jedoucího Jana Jelínka zpomalil porouchaný diferenciál, tma přibrzdila Jana Votavu. I přes proklamované místnější tempo v nočních vložkách naopak dokázal Emil Triner se svým novým subaru poskočit díky pěkným časům na průběžné osmé místo.

Ve skupině A se na čele usadil Josef Sedláček s Renaultem Clio R3, s bezmála dvacetisekundovou ztrátou za ním překvapivě následuje Jan Šlehofer s Fiatem Punto S1600; dalších několik sekund ztrácí Antonín Tlusťák s Citroënem C2 S1600. Pozornost si zaslouží Miroslav Březík, který na poslední dnešní vložce přišel o „áčkové“ čtvrté místo vybojované se svou kitovou felicií třídy A5, když se před něj dostal kroměřížský Petr Zedník s fordem.

Mezi „malými enky“ zatím tempo udává Jiří Krajčík na renaultu, když třída N3 už před startem přišla kvůli technickým problémům o jednoho z favoritů, Egona Smékala. Za Krajčíkem dnes nocují Křížek, Rada a Kunovský, který vede třídu N2. Jezdec s Hondou Civic VTi si během dneška vybudoval velký náskok, bojovat se tak bude hlavně o „třídní“ stříbro mezi Marcelem Havláskem (citroën) a Patrikem Hlachem (honda).

Valašská Rally má zítra na programu celkem osm náročných rychlostních zkoušek o celkové délce více než 103 kilmetry. První z nich, nově zařazený test Trúba, startuje pět minut před desátou hodinou dopolední. Do cíle na náměstí ve Valašském Meziříčí by první posádka měla dorazit po sedmnácté hodině.

Další informace k Valašské Rally naleznete ZDE.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist