www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 08 - Valašská Rally

Stříbrné Valašsko Václava Pecha

3. dubna 2008 • 01:00

Druhý díl Mezinárodního mistrovství České republiky v rallye měl pro mistrovskou posádku EuroOil teamu stříbrný nádech. Václav Pech jun. s Petrem Uhlem bojovali na Valašsku dva dny s nepřízní počasí, s drobnými technickými problémy a v neposlední řadě se silnými soupeři v boji o titul.

Téměř kompletní česká špička automobilových soutěží v rallye soupeřila o víkendu na Valašsku o body do Mezinárodního mistrovství České republiky v rallye. Václav Pech jun. spolu se spolujezdcem Petrem Uhlem již po seznamovacích jízdách věděli, že Valašská rallye bude tentokrát velmi náročná a volba pneumatik bude alfou i omegou úspěchu v soutěži. Posádka EuroOil teamu měla s některými rychlostními testy v okolí Valašského Meziříčí již zkušenost z předchozích ročníků, kdy zde dvakrát zvítězila, a po právu tak byla považována za jednoho z favoritů soutěže. Václav Pech jun. s Petrem Uhlem se již od prvních rychlostních zkoušek úvodní etapy zařadili mezi trojici posádek, které spolu až do konce soutěže bojovaly o místa na stupních vítězů.

Již v průběhu první etapy ale posádka EuroOil teamu musela řešit první problém. „Z našeho Mitsubishi začaly během jedné z nočních rychlostních zkoušek vycházet podivné zvuky. Myslel jsem že nám odchází zadní diferenciál. Bylo velmi nepříjemné s tím takto jet, a proto jsem trochu zvolnil. Za cílem rychlostní zkoušky jsme s Petrem zjistili že se jedná naštěstí jen o drobnost na kardanové hřídeli a na místě to opravili,“ popisuje drobnou technickou závadu Václav Pech jun.

V sobotu ráno se nad rychlostními testy okolo Valašského Meziříčí začala honit dešťová mračna. Málokdo si v ten moment ale troufl tvrdit, zda půjde jen o krátkou dešťovou přeháňku či o silnější liják. Krátké dešťové přeháňky se postupně změnily v poměrně vydatný liják a nebylo vůbec jednoduché zvolit správný typ pneumatiky pro daný povrch. „V Sobotu si s námi trochu pohrálo počasí a po dlouhé době se nám po poradě s tátou nepodařilo trefit správné pneumatiky ani do jedné sekce etapy. Hodně nám to klouzalo za deště na suchých pneumatikách, a do cíle soutěže jsem pro změnu dojížděl na mokrých pneumatikách když už bylo sucho,“ komentuje volbu pneumatik Václav Pech jun.

Souboj Pavla Valouška a posádky modrožlutého Mitsubishi Lancer EVO IX EuroOil teamu o druhé místo nakonec dostal obrat, kdy Pavel Valoušek nabral ztrátu po defektu. Václav Pech jun. a Petr Uhel se v závěru soutěže opět vrátili na druhé místo v soutěži, které až do cíle uhájili. „Přes ty všechny problémy z toho nakonec je krásné druhé místo, což tady na Valašsku, kde jsou naši největší soupeři doma, považuji za vítězství. Povedlo se nám to i díky tomu, že Pavel Valoušek v závěru prorazil pneumatiku a nabídnutou šanci na druhé místo jsme využili,“ říkal v cíli soutěže stříbrný Václav Pech jun.

Václav Pech jun. si slušným bodovým ziskem za druhé místo na Valašské rallye upevnil první pozici v absolutní klasifikaci Mezinárodního mistrovství České republiky v rallye a do domácí rallye Šumava odstartuje v roli leadera šampionátu. „Na Šumavě bychom chtěli jet určitě rychleji než tady na Valašsku a znovu bojovat o první místo. Šumava letos zavítá i do Plzně a chtěl bych tak pozvat všechny fanoušky, aby se přišli podívat, nasát atmosféru soutěží rallye a pořádně fandit.“ zve závěrem mistr České republiky v rallye Václav Pech jun.

Petr Eliáš
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist