www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

IRC 08 - Istanbul Rally (ME)

Favorité Istanbul Rally již trénují

3. dubna 2008 • 01:30

Úvodním podnikem seriálu mistrovství Evropy v rally (ERC) a Intercontinental Rally Challenge (IRC) bude o víkendu Istanbul Rally v Turecku (4. - 6. dubna 2008). Soutěž se odehraje výhradně na šotolinových rychlostních zkouškách severovýchodně od Istanbulu.

V sekretariátu soutěže se prezentovali všichni favorité z čela startovního pole, omluvili se pouze Francouzi Gilles Panizzi a Arnaud Augoyard (oba Fiat Grande Punto S2000) z týmu Automeca Sport kvůli administrativním problémům. K největším favoritům se řadí loňský vítěz Nicolas Vouilloz z Francie (Peugeot 207 S2000), Anton Alén z Finska, Giandomenico Basso a Renato Travaglia z Itálie (všichni Fiat Grande Punto Abarth S2000). Do pořadí na prvních třech místech mohou promluvit český jezdec Jan Kopecký, Belgičan Freddy Loix, Ital Luca Rosetti (všichni Peugeot 207 S2000) a turecký jezdec Volkan Išik (Fiat Grande Punto Abarth S2000). Celkem se představí na startu jedenáct vozů kategorie Super 2000.

Soutěžní posádky absolvovaly ve středečním dni úvodní seznamovací jízdy. Ve středu byly na programu rychlostní zkoušky nedělní etapy a ve čtvrtek se budou najíždět sobotní rychlostní testy. Podle slov Petra Starého, spolujezdce českého pilota Jana Kopeckého (Peugeot 207 S2000), jsou tratě velmi rychlé a zrádné. Téměř všechny rychlostní zkoušky se jedou následující den v obráceném směru, což přidá na jejich náročnosti a je potřeba kvalitní příprava rozpisu. Pořadatelé připravili na páteční dopoledne krátký shakedown, který měří necelé dva kilometry a je situován do oblasti Balicca Koyu Yolu. Zatím v Turecku panuje přes den teplé počasí, i když rána jsou velmi chladná. Předpověď počasí na oba víkendové dny však slibuje zataženo a déšť. Servisní zóna umístěná v Sabit Pazaar Alani v Pendiku se začíná plnit prvními servisními vozy.

Středeční večer v asijské části Istanbulu zcela ovládla fotbalová liga mistrů a slavná výhra Fenerbahče nad londýnskou Chelsea v poměru 2:1. Tureckou metropoli zaplavila troubící auta, velký ohňostroj a všudypřítomní fanoušci ve žlutočerných barvách oslavující velkolepé vítězství svých miláčků. Víkend však bude ve znamení rychlých soutěžních vozů, slavnostní stat je plánován na páteční podvečer právě do části zvané Fenerbahče.

Roman Ordelt, Istanbul
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist