www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 08 - Valašská Rally

Seznam.cz Rally Team vyzkoušel techniku na Valašce

4. dubna 2008 • 06:00

První soutěž má Seznam.cz Rally Team za sebou. Ve Valašské Rally testoval závodní vozy, terén i vlastní schopnosti.

Seznam.cz Rally Team ve složení Trněný – Mynářová a Ducháček – Dufek v posledním březnovém víkendu poprvé startoval a to ve Valašské Rally. Pro tuto soutěž Seznam.cz společně s partnery Enterprise Media a APM Automotive připravili pro obě posádky dva zcela identické speciály Mitsubishi Lancer EVO IX. S touto technikou jezdily obě posádky vůbec poprvé.

Průběh závodu

První etapa se jela částečně za tmy a tak naznačila, kde se budou obě posádky na výsledkové listině pohybovat. Karel Trněný po malé krizi hned v úvodu prvního rychlostního testu raději zvolnil a do konce prvního dne zkoušel, co auto umí a kde jsou jeho možnosti. Sláva Ducháček na první etapu volil jistotu v podobě měkčí směsi pneumatik a stejně, jako Karel Trněný, zjišťuje limity vozu.

Druhá etapa přinesla hned v úvodu déšť a proto bylo nutné znovu volit vhodné pneumatiky. Obě posádky se pro první rundu shodují na médiu. Jak se později ukáže, vody je hodně a pneumatiky nefungují zcela správně. Jezdec Sláva Ducháček dostává defekt a mění pneumatiku přímo na rychlostním testu – znamená to ztrátu asi 5 minut. Při druhé rundě trať pomalu osychá a mokré pneumatiky znovu nejsou dobrou volbou. Celá soutěž se tak nese v duchu Komenského věty – učit se, učit se a učit se.

Úkoly posádek

Valašská Rally se pro Seznam.cz Rally Team stala náročnou zkouškou. Manažer týmu Radek Majer to komentuje zcela optimisticky: „Kluci splnili přesně to, co jsem jim před závodem říkal. Naučili se ovládat techniku, zbytečně neriskovali a dovezli sebe i auta v pořádku do cíle.“

Podobnou taktiku budou jezdci volit i pro další závod, který se pojede na Šumavě. Posádky vozů mají za úkol se s novou technikou dál učit. Slušné výsledky bude Seznam.cz i jeho partneři vyžadovat už od dalšího závodu.

Jak to viděli jezdci

Náročná trať i proměnlivé počasí při závodu přinesly nejvíce starostí jezdcům. Takhle to např. viděl Karel Trněný: „Hned v úvodu páteční soutěže přišla velká rána do vazu: na prvních brzdách jsme dostali ve velké rychlosti „hodiny“. Nebyl to dobrý začátek, výrazně ovlivnil pohodu a psychiku. Sobota pak byla obtížná vzhledem k proměnlivému počasí, které vždy ovlivňuje můj výkon. Navíc usednutí do eNka po osmi letech je výrazně těžší, než jsem předpokládal. Auta se výrazně změnila. Opravdu se jede rychle, hodně rychle.“

I druhý jezdec Sláva Ducháček přemýšlí o těžkých momentech závodu: „Před startem jsme měli trochu obavy z neznámé tratě, taky z nového auta a z odpovědnosti za něj. Po startu 1. RZ a projetím pasáže několika zatáček jsme zjistili , že rozpis, který jsme doposud používali, je na tento vůz téměř nepoužitelný. Na RZ 8 (Odry) jsme i přes opatrný průjezd šotolinou (vhodnou pro offroad) prorazili levou přední gumu. Její výměna nám v nepříznivých podmínkách trvala 5 minut. Dobrý pocit jsem měl až na poslední RZ na okruhu Juřinka.“ Nakonec shrnuje slovy: „Soutěž byla velice těžká a počasí jí udělalo ještě náročnější. Na první start s EVO IX to nebyla dobrá kombinace, ale dojeli jsme do cíle a získali tak nové zkušenosti.“

Příští soutěžní zkouškou bude soutěž Rally Šumava. Seznam.cz Rally Team zde budou reprezentovat dvě posádky ve složení Karel Trněný – Václav Pritzl a Sláva Ducháček – Petr Dufek.

Seznam.cz Rally Team
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist