www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

IRC 08 - Istanbul Rally (ME)

Po první etapě Istanbul Rally vede Rossetti

5. dubna 2008 • 18:30

Italský pilot Luca Rossetti vede po první etapě Istanbul Rally, zahajovacího podniku letošního seriálu Intercontinental Rally Challenge a zároveň mistrovství Evropy. Spolu s ním jsou na pomyslných stupních vítězů Dani Solá a Nicolas Vouilloz.

Celá první etapa Istanbul Rally dala zapomenout šedivě nudným pohledům do výsledkových tabulek soutěží mistrovství světa. Hned od první rychlostní zkoušky se jezdci přesouvali ve výsledcích podobně, jako písek v přesýpacích hodinách. Téměř po žádné rychlostní zkoušce nezůstal kámen na kameni.

Od začátku se začali o vedení přetahovat Rossetti a Vouilloz, kterým překvapivě nejlépe sekundovali Brice Tirabassi a Volkan Isik. Zkázu favoritů však odstartoval na druhém testu Volkan Isik, který po defektu ztratil více než tři minuty. Na další zkoušce potkala obdobná smůla i Freddyho Loixe, kterému se navíc ještě zasekl hever. Asi nejhůře z favoritů dopadl Giandomenico Basso, když poslal na RZ 4 své Punto S2000 do jednoho a půl salta s vrutem. Na efekt vydařený kousek však znamenal ztrátu více než desíti minut a výrazně poškozené auto.

Po čtvrté zkoušce skončil kvůli poruše motoru i do té doby překvapivě velice dobře jedoucí Michal Solowow. Jen o zkoušku déle vydržel Giovanni Manfrinato, když po defektu poškodil své Mitsubishi takovým způsobem, že musel odstoupit. Technická závada vyřadila i Lucu Bettiho, smolař Tirabassi nakonec nedokončil osmý test kvůli dvojitému defektu.

Na vedoucí pozici se tak drží Luca Rossetti, který byl jedním z mála, co dnes neměli žádné problémy. Druhý je Dani Solá s privátním Fiatem Punto S2000, jehož jediným problémem byl Freddy Loix, respektive prach lítající za jeho koly při defektové RZ 4. Třetí místo drží Nicolas Vouilloz, kterého kromě defektu zdržely i problémy s motorem.

Ani čtvertý Renato Travaglia a pátý Anton Alen se neobešli bez defektu, mladému Finovi se k tomu navíc přidaly i problémy s brzdami a hodiny na jedné z rychlostních zkoušek. Za nimi je Jan Kopecký, který se při své premiéře s Peugeotem 207 S2000 snaží najít vhodné nastavení. Na sedmou příčku už se dokázal po defektu probít nejrychlejší domácí jezdec Volkan Isik následovaný Mehmetem Beslerem s Mitsubishi Lancer Evo IX.

Devátou příčku okupuje bulharský jezdec Krum Donchev s novým Subaru Impreza STI, až desátý je mocně finišující Freddy Loix. V letos nově vypsaném poháru pro dvoukolky zatím kraloval předloňský účastník JWRC Fatih Kara s Fiatem Punto S1600, díky penalizaci jej však předstihl Yagiz Avci se stejným vozem.

Konečná klasifikace po prvním dni - absolutně

Konečná klasifikace po prvním dni - ME

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist