www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

IRC 08 - Istanbul Rally (ME)

Luca Rossetti vyhrál Istanbul Rally (+FOTO a VIDEO)

6. dubna 2008 • 14:45

Zahajovací podnik Intercontinental Rally Challenge i mistrovství Evropy vyhrála italská dvojice Luca Rossetti - Matteo Chiarcossi s Peugeotem 207 S2000 italské stáje Racing Lions. Na stupně vítězů je doprovodili Nicolas Vouilloz a finský mladík Anton Alen.

Hodně dlouhou dobu byl Rossetti společně s Janem Kopeckým jediným pilotem, který se vyhnul defektu. Přestože jej nakonec dnes dostal, naštěstí se tak stalo nedaleko cíle rychlostní zkoušky, takže časová ztráta byla minimální. Rossetti si tak drží naprosto unikátní bilanci tři starty v IRC = tři vítězství. Bohužel, v letošní sezóně nemá sympatický Ital IRC v plánu, s největší pravděpodobností se bude soustředit výhradně na soutěže mistrovství Evropy.

O další příčky byl dnes tuhý boj. Stříbro nakonec dokázal vybojovat obhájce loňského prvenství Nicolas Vouilloz. V jednu chvíli se dokonce zdálo, že ještě dnes zkusí zaútočit na vedoucího Rossettiho, nakonec však zvítězil zdravý rozum a jistota bodů za druhé místo.

Na bronzový stupínek se až na poslední zkoušce vyhoupl Anton Alen. Dopomohl mu k tomu výrazně dvojitý defekt italského jezdce Renata Travaglii na poslední rychlostní zkoušce. O tom, že letošní souboje v Turecku byly napínavé od začátku až do konce nasvědčují rozdíly dalších jezdců. Pouhé 2.1 vteřiny za Travagliou skončil Jan Kopecký při premiéře s Peugeotem 207 S2000. Ten na poslední rychlostní zkoušce udělal dvě jezdecké chyby, nakonec se dokázal udržet na páté příčce o pouhou půlvteřinu před Dani Solou (Solá nakonec obdržel ještě 10tivteřinovou penalizaci za pozdní příjezd do ČK 15).

Právě Dani Solá je asi největším smolařem dnešního dne. Do druhé etapy vstupoval ze stříbrné pozice, na první dnešní sekci však zvolil naprosto nevhodné pneumatiky a navíc ještě dostal defekt, což znamenalo propad výsledkovou listinou.

Sedmou příčku obsadil na domácích tratích vždy rychlý Volkan Isik. Nebýt jeho včerejší více než tříminutové ztráty po defektu, bojoval by o stupně vítězů. Totéž lze říci i o Freddy Loixovi, který i díky problémům ve vodním brodu na poslední zkoušce skončil osmý pouhých sedm desetin za Isikem!

Velmi napínavý souboj byl dnes i o vítězství mezi dvoukolkami. Na dopoledních suchých tratích na tom byl lépe Fatih Kara, poslední sekce zkoušek se však jela za hustého deště a velkého bláta. Nakonec se o necelých deset vteřin radovat Yagiz Avci s Fiatem Punto S1600.

Konečné výsledky - celkově

Konečné výsledky - IRC

Konečné výsledky - ME

-

Průběžné pořadí IRC

Průběžné pořadí mistrovství Evropy

-

Fotogalerie z Istanbul Rally

Videogalerie z Istanbul Rally

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
06.04.2008 19:19
Pluto - moderátor
Spousta nových fotek a video z Istanbul Rally: odkaz na www.rally-erc.com
toplist