www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. května 2024, Svátek má Ivo, zítra Zbyšek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 08 - Mogul Šumava Rallye Klatovy

Jan Jelínek: Na Šumavu s tajnou zbraní!

10. dubna 2008 • 11:00

Posádka Jelínek – Kotěna neponechala po penalizaci za neodjetý okruh na Valašce nic náhodě. Honzovo EVO IX dostalo neuvěřitelné technické vylepšení.

Jen několik hodin před začátkem atraktivní soutěže v jižních Čechách jsme se dozvěděli novinku, která zatím nemá v české rally obdoby. Fotografickým špionům se podařilo ve zlínském APID racing servisu zachytit instalaci nového zařízení, jež může výrazně zvýšit výkon posádky Mitsubishi Lancer EVO IX v nových barvách Autoline CZ.

Z prvních fotografií není zcela zřejmé, o jaký kus techniky se přesně jedná. Co se to snaží mechanici na palubní desku závodního speciálu umístit?

Další záběry už ale potvrzují šokující skutečnost. Je to opravdu tak, jak to na první pohled vypadá? Neskrývá se pod nenápadným obalem nepovolená finesa zlepšující výkon vozu?

Znalcům, kteří sledovali výkon zlínské posádky na nedávné Valašské rally už možná trochu svítá. Definitivní rozuzlení následně vnáší do záhady sám Jan Jelínek: „Mrzí nás, že k odhalení došlo tak brzy, mělo to být překvapení až na samotných závodech. Ale když už jste nás chytili přímo při činu… Ano, opravdu se jedná o počítadlo. Je to kvůli prvním průjezdům okruhové zkoušky Juřinka na Valašce.

Jak určitě víte, odjeli jsme tam v zápalu boje v první desítce o jedno kolo méně a tím dostali čtyři minuty penalizaci,“ vzpomíná rozpačitě se slzou v oku závodník. „Tato chyba nás odsunula až do druhé desítky pořadí. A právě tomu bychom se na Šumavě chtěli vyhnout. Hned na úvod závodu nás totiž čeká něco velmi podobného – okruhová speciálka.“

Z dalšího pátrání vyplývá, že obstarání této vybroušené a jemné počítací techniky nebylo vůbec jednoduché. Především manager cateringu celého teamu, Pavel Tureček, se kolem počítadla opravdu naběhal. „Tož to víte, to není jenom tak. Je to velká věc. Málokterý výrobce navrhuje počítadla pro tak obrovskou zátěž. O produktech z Číny ani nemluvě. Obešel jsem snad všechna papírnictví v kraji a nakonec jsme po náročném testování a konzultaci se sponzory objednali speciální vyztužený kus na dobírku z japonského Ralliartu. Dorazil jen tak tak těsně před závody,“ dodává s širokým úsměvem spokojený člen týmu.

„Chlapi se s tím ještě narychlo projedou při testu, zjistí odlišnosti od klasické elektronické verze, v technické kontrole to doufám projde – no a jinak pevně věřím, že na Šumavě díky mé práci předvedou co nejlepší časy!“ Posádka Jan Jelínek – Miroslav Kotěna tak vstupuje do Mogul Šumava Rallye Klatovy pozitivně, ale zároveň s respektem.

„Valaška byla naše první letošní soutěž, časy jsme jeli dobré, ale díky poškozenému diferenciálu, zmíněné penalizaci a navíc i defektu v závěru rally z toho nakonec nebylo TOP 10, což nás velmi mrzí. Šumava bude také velmi náročná, takže ať už s počítadlem nebo bez – těšíme se na těžkou a pěknou soutěž,“ dodává v servisu zlínský jezdec.

Jan Jelínek
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
10.04.2008 19:30
krb
:-D
10.04.2008 17:09
ajaj
Ooops, nikoli TS, ale TK ;-)
10.04.2008 17:09
ajaj
A má to vůbec homologaci? Aby se pak v cíli nedivili, TS nikdy nespí!
10.04.2008 12:16
Dalin
No vec je to pekna, ale jestli v Ralliartu poresili to, ze se jim mohou v prudke zatacce kulicky na pocitadle "odlejt a promichat" a opet v tom bude mit posadka zmatek :-).
toplist