www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 2. června 2024, Svátek má Jarmil, zítra Tamara

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 06 - Tour de Corse (JWRC)

Sébastien Loeb jede obhajovat prvenství

4. dubna 2006 • 01:00

Po vítězství v Katalánsku a předtím v Mexiku vyrovnal úřadující mistr světa v rallye Sébastien Loeb krok s Marcusem Grönholmem co do počtu letos vyhraných podniků na dva. A tak stojí nyní oba, král i korunní princ WRC, na březích „ostrova krásy“, Korsiky, kde seriál mistrovství světa vstupuje do druhé čtvrtiny.

Kronos Total Citroën WRT vysílá na start jubilující (50.) Tour de Corse dva vozy Citroën Xsara WRC 2006 pro posádky Sébastien Loeb – Daniel Elena, vítěze loňského ročníku a Xevi Pons – Carlos Del Barrio. Stejně jako ve čtyřech předcházejících kolech Xsara WRC v ´klientském provedení´ 2005 je Kronosem nasazena s posádkou Dani Sordo – Marc Marti, kteří brilantně dojeli druzí na Katalánské rally a v aktuálním pořadí šampionátu pilotů jsou na 3. pozici.

Přesun Korsické rally na jarní termín, přesně o pět měsíců v kalendáři, zaměstnal pořadatele francouzské soutěže, i když trasy se proti říjnu příliš nezměnily. Až s jedním malým rozdílem – rychlostní zkouška Vico na pláži Liamone a návrat klasické rychlostní zkoušky Pénitencier de Coti / Pietra Rossa, která se loni nezařazovala.

Korsika startuje 10 dní po cíli Katalánské rally, s níž je spárována. Z toho vyplývá nutnost použít stejný podvozek a motor, tedy vozy jedou ve ´španělském provedení´. Tým proto vozy pro Korsiku připravoval už v únoru na Cộte de Vic na severu Katalánska, kde piloti mohli hojně testovat i pneumatiky BF Goodrich.

Složení pneumatik se ale stejně odvíjelo od nejzákladnější charakteristiky této rally – počasí. To sehrává rozhodující roli v oblasti, kde se jede v horské lokalitě vysloveně na moři a kde se podmínky mění velice často a rychle.

Sébastien Loeb startuje na Korsice už posedmé a zná tudíž dokonale podmínky své zamilované soutěže. A problémy se zde nevyhýbaly ani jemu. Například v roce 2003 přišel o vítězství, když doplatil na špatnou výměnu pneumatik.

Dvě španělské posádky nemají sice tolik zkušeností, nicméně nejsou na Korsice úplnými nováčky. Pons třeba v roce 2003 dlouho vedl ve skupině N. Sordo dojel loni s privátním vozem na 7. místě, když před ním skončily samé tovární speciály a navíc vyhrál juniorskou klasifikaci.

Citroën
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist