www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 7. května 2024, Svátek má Stanislav, zítra Den vítězství

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 08 - Mogul Šumava Rallye Klatovy

Jiří Volf – Šumava, na chyby není prostor

22. dubna 2008 • 02:00

Týmu Jiřího Volfa se o víkendové Šumava rallye Klatovy velmi dařilo. Bohužel konec Jirka nedotáhl a posádka, pro drobnou kolizi s ohradníkem, musela odstoupit z 5. místa absolutně. Naposledy se Jiří tak vysoko pohyboval s vozy WRC nebo v mistrovství sprintrally 2007. Jaký byl průběh rallye přináší tisková zpráva teamu.

Jaká byla Šumava z tvého pohledu? „V krátkosti příliš rychlá, až nebezpečná, přesto pro mne překvapením, pro dosažené časy od 3. do 10. místa na jednotlivých RZ. Kvůli havárii kamarádů Gavláka a Hůlky jsem ke konci prvního dne poněkud zvolnil. Přesto jsme přenocovali na skvělém 5. absolutním místě. Auto bylo naprosto skvělé i příprava od kluků v servisu Apid byla na jedničku. Proto jsme si s Jirkou dali cíl závodit a tzv. „TAHAT“ až do konce.

Nechal jsem se několikrát hecnout od Prokopa, Jůrky a Vlčka, ale vše probíhalo v naprosté pohodě. Vždy jsme dobře obuli pneu a zdálo se, že pokud nebudu zbytečně riskovat dojedeme do cíle okolo 5. místa. V dané konkurenci bych to považoval za super výkon,“ líčí první den Jiří Volf – jezdec.

Ze Šumavy jsi měl obavy, podle časů jsi byl velmi rychlý, v čem byl důvod odstoupení a problému, který vás vyřadil z boje o přední příčky? „Na prvním horizontu hned po startu v inkriminované RZ 14 jsem špatně najel na skok. Navíc příliš rychle. Tato RZ se jela i do protisměru a skok do cíle nebyl nijak drastický, proto jsem nezafungoval jako pilot a vše prostě přehnal. Auto vyskočilo relativně ven ze stopy, zadní kola hned po startu nebyla dostatečně ohřátá a zadek auta sklouznul za skokem do trávy. Pokud bych pokračoval ve smyku, určitě bychom narazili do stromu.

Jediným řešením bylo narovnat auto do pole. Pro nás bohužel přes ohradník, který utrhnul pravou část nárazníku, za kterým se nachází chladič oleje. Po návratu na trať jsme ztráceli olej a adhezi na kolech za chladičem. Navíc pravděpodobně došlo k částečnému poškození motoru běžícího s nedostatkem mazání. Prostě zbytečná chyba, která okamžitě znamenala konec z výborně rozjeté soutěže. Kvůli Jirkovi a mechanikům bych si nejraději urazil ruce. Výsledek na této úrovni potřebujeme jako sůl. Ale chybovat je lidské!,“ vysvětluje Jiří Volf – jezdec.

„Škoda, slíbená odměna za dobrý výsledek nás motivovala, ale asi nedostatečně. Na další soutěž bude muset Karel Louda zvýšit odměnu, aby nás motivace dovedla až do cíle. Udělali jsme chybu a zaplatili za ni. Naštěstí ne žádnou vážnou havárií, ke které při dosahovaných rychlostech nebylo nijak daleko. Ale i pozitiva měla letošní Šumava. Dokázali jsme zajet výborné časy a myslím, že i tato skutečnost bude dobrou motivací při našich dalších startech.

Již tento víkend nás čeká lehké kondiční soustředění, pojedeme na vyškovské Bottcher rallye jako předjezdci. Já pak hned následující týden pojedu opět s Michalem Ballayem rallye na Slovensku (zdokonalím si psaní :)) a už se nemohu dočkat našeho startu v Krumlově. Věřím, že se tentokrát vyhneme jakékoliv chybě a užijeme se rallye až do konce, a snad i s odměnou,“ komentuje Jiří Volf – spolujezdec.

„Jirkovo odstoupení nás velmi mrzí, navíc pokud k tomu dojde tři rychlostní zkoušky před cílem a z výborného pátého místa. Ale takové věci se na rally stávají. Nás samozřejmě potěšily výborné časy, které kluci zajížděli a spolehlivost auta, se kterým nebyly žádné zásadní problémy,“ dodává Miroslav Jandík – APID příprava vozů.

Jiří Volf pojede na domácí víkendové Bottcher rally Vyškov pouze v roli předjezdce, protože rozpočet teamu nedovolil zatím žádný další start mimo prioritní Mediasport.cz mezinárodní mistrovství ČR v rally, kterého se „Jirkové“ zúčastní. Další plánovaný start je Rallye Český Krumlov asi za 3 týdny.

Volf Media Service
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist